Stakingen in stukgoed Rotterdam voortgezet in estafette

ROTTERDAM, 28 JUNI. Na de 24-uursstaking in de Rotterdamse haven in de stukgoedsector zijn vandaag bij ten minste drie bedrijven estafette-stakingen gehouden.

Dat heeft een woordvoerder van de Vervoersbond FNV meegedeeld. Bij NTB en HIWA werd het werk vanochtend neergelegd en bij de RHPM wordt na een uur werken telkens een uur werkoverleg gehouden. Rond het middaguur zijn ook de werknemers bij het bedrijf HANNO is staking gegaan. In totaal gaat het om ongeveer 400 werknemers. De staking brak gisteren uit na het mislukken van het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Volgens de havenwerkgevers - georganiseerd in de SVZ - zijn negen schepen uitgeweken naar andere havens. De SVZ meent dat de eerste stakingsdag de Rotterdamse haven naar schatting 1,5 miljoen omzetverlies heeft opgeleverd. Maar de SVZ vindt dat de aantasting van de internationale betrouwbaarheid op termijn nog schadelijker. “Lading die nu uitwijkt, dreigt voor altijd weg te blijven”, aldus werkgeversonderhandelaar L. Jansen. De havenwerkgevers zeggen overigens dat gisteren bij acht stuwadoors met een personeelsbestand van 500 mensen geen gehoor is gegeven aan de stakingsoproep. De Vervoersbond FNV is ervan overtuigd dat de staking veel massaler was. In de stukgoedsector werken ongeveer 1840 mensen, van wie 450 uit de arbeidspool SHB. De Vervoersbond CNV is het niet eens met de staking. Bestuurder C. van der Knaap acht de opstelling van de Vervoersbond FNV onverantwoord en vreest dat de werkgevers door de stakingen in het stukgoed - zeker nu de overslagbedrijven ECT en Pakhoed hebben aangekondigd tot sanering over te gaan - geneigd zijn zich uit deze sector terug te trekken. “Om een wekenlang conflict te riskeren voor een procentje meer, is levensgevaarlijk.We moeten zo snel mogelijk verder met onderhandelen over het behoud van werkgelegenheid”, aldus Van der Knaap.