Poezie Piet Paaltjens opgespoord

AMSTERDAM, 28 JUNI. Van de negentiende-eeuwse dichter Piet Paaltjens, het pseudoniem van Franois Haverschmidt, zijn veertig tot nu toe onbekende gedichten ontdekt. Ze staan in 'Souvenir Beekhuizen', een aantekenboekje dat in het bezit was de 90-jarige kleindochter van Haverschmidt. Ze beschrijven een verblijf van de dichter in hotel Beekhuizen in Velp. Ook zijn twee schetsboekjes van de dichter opgedoken met landschappen rondom Velp.

Tot nu waren er slechts enkele tientallen gedichten van Paaltjens bekend, waarvan de belangrijkste zijn opgenomen in de bundel 'Snikken en grimlachjes' uit 1867. Het nu gevonden boekje is geschreven in 1870, toen de dichter 35 jaar was. De gedichten zijn gevonden door R. van Slooten uit Maarssen, Haverschmidt-kenner en amateur-genealoog. Hij heeft ze overgedragen aan de Maatschappij voor Nederlandse Letterkunde in Leiden, die het archief Haverschmidt beheert.