Oud-premier Thatcher niet terug in Lagerhuis

LONDEN, 28 JUNI. Oud-premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannie zal zich niet beschikbaar stellen voor een volgende termijn als parlementslid. “Ik zal actief blijven in het Lagerhuis tot de volgende verkiezingen en daarna in de landelijke politiek, zij het in een andere hoedanigheid”, zei Thatcher in een verklaring, zonder in detail te treden over haar nieuwe 'hoedanigheid'.

Thatcher zei tot haar besluit te zijn gekomen “na een grondige afweging”. De Britse regering moet uiterlijk voor medio volgend jaar verkiezingen uitschrijven. Margaret Thatcher (65) is sinds 1959 onafgebroken afgevaardigde geweest voor de Conservatieven van het kiesdistrict Finchley, in het noorden van Londen. Ze leidde haar partij naar drie verkiezingsoverwinningen, in 1979, 1983 en 1987. Van '79 tot eind vorig jaar was ze premier. Op 28 november trad Thatcher na elfeneenhalf jaar af wegens een conflict in haar partij over haar autocratische regeerstijl. Ze werd opgevolgd door partijgenoot John Major. Volgens kringen in de Conservatieve Partij bemoeilijkte het optreden van Thatcher, op de 'backbenches' van het Lagerhuis, het functioneren van de regering-Major steeds meer. Woensdag hield Thatcher nog een vurige rede in het parlement waarin zij haar afkeuring uitsprak over het idee van een federaal Europa en de invoering van een Europese munt. De oud-premier waarschuwde Major dat de Britse soevereiniteit in geen geval mag worden aangetast. Thatcher zei vanmorgen over Major: “Het is mijn doel een krachtige bondgenoot en vriend te blijven van de premier en de regering waaraan hij leiding geeft.” Major noemde in een reactie dat het vertrek van Thatcher “een groot verlies voor het parlement”. (AP, Reuter)