Oud-minister W.J. Geertsema (72) overleden

WASSENAAR, 28 JUNI. Oud-minister van binnenlandse zaken mr. W.J. ('Molly') Geertsema is gistermiddag in zijn woonplaats Wassenaar overleden.

Geertsema is 72 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek. Geertsema (VVD) was minister van binnenlandse zaken van 1971 tot 1973 in het kabinet-Biesheuvel, dat voortijdig ten einde kwam. Van 1973 tot 1983 was hij commissaris van de koningin in Gelderland.

Pag. 3:

W.J. GEERTSEMA 1918-1991; Geweten van de VVD

Molly Geertsema is dood. Mr. Jacob Willem Geertsema, het erelid van de VVD, overleed gisteren op 72-jarige leeftijd in Wassenaar. Vier jaar geleden was de politieke rol van Geertsema uitgespeeld toen hij uit de Eerste Kamer stapte. Geertsema begon zijn politieke carriere in 1950 toen hij voor de VVD, van welke partij hij twee jaar daarvoor lid was geworden, in de gemeenteraad van Leiden kwam. De brombeer van de VVD, zoals Geertsema ook wel werd genoemd, werd na drie jaar ervaring te hebben opgedaan in de Leidse gemeentepolitiek in 1953 burgemeester van Warffum. Landelijke bekendheid kreeg hij toen hij in 1959 lid van de Tweede Kamer werd. Hij was 12 jaar lang Kamerlid. Gedurende die tijd bekleedde hij ook het burgemeesterschap van Wassenaar. De man die uitgroeide tot het geweten van de liberale partij, was twee jaar minister van binnenlandse zaken in het kabinet-Biesheuvel. Toen dat kabinet in 1973 viel, was Geertsema korte tijd weer Kamerlid om vervolgens de overstap te maken naar de provincie Gelderland waar hij werd benoemd tot commissaris van de koningin. Geertsema zag zichzelf als de ontdekker van Hans Wiegel. In een interview met deze krant zei hij twee jaar geleden: “Hans Wiegel heeft de partij groot gemaakt. Ik denk dat ik er goed aan heb gedaan Hans Wiegel te vinden.” Hij voegde daar toen overigens aan toe: “Ik wist direct dat hij het nadeel had, dat hij de partij naar de rechterkant zou duwen, wat mijn kant niet was.” Voor Geertsema was de grootte van de liberale partij niet zo belangrijk. “Voor mij was de kwaliteit belangrijker... Ik heb altijd gedacht: ik moet ze met de kracht van mijn argumenten overtuigen en niet met het aantal zetels.” Enkele jaren geleden werd duidelijk dat Geertsema ziek was. Hij viel flink af en was niet meer de 'beer', al bleef hij ook toen nog 'brommen'. Zijn bulderende stem noemde hij zelf een van zijn handelskenmerken. Brommen op zijn eigen partij toen hij eenmaal erelid was geworden, deed Geertsema niet. “Een dergelijke neiging heb ik niet.” Toch zei hij in 1989 in het openbaar dat hij in de toenmalige partijleider Voorhoeve niet de politiek leider zag. Op dat moment had hij geen idee wie de VVD in de toekomst zou moeten gaan leiden: “Nee, nee ik zie op dit moment niemand aan de kim.”