Newtron stapt af van agressieve expansie

AMSTERDAM, 28 JUNI. Automatiseringsfonds Newtron wil een streep zetten onder het verleden. “Ongebreidelde expansie ten koste van alles is van de agenda verdwenen”.

Die boodschap bracht de enig commissaris, ex-directeur van het Centraal Planbureau drs P.B. de Ridder gisteren op de eerste aandeelhoudersvergadering van het bedrijf sinds de beursnotering. De omzet blijft dit jaar ongeveer op het niveau van wat op de introductie in september al bekend was, circa 500 miljoen gulden. Het bestuur wilde geen winstprognose voor dit jaar afgeven. Na afloop van de aandeehoudersvergadering zei controller I.A.E. Boel: “De eerste vijf maanden geven nog geen reden om halleluja te roepen.” Grootaandeelhouder en directeur W.M. Smit verwacht dat Newtron in of na 1992 weer op normale winsten komt van ongeveer 4,5 a 5 procent van de omzet. Dat zou neerkomen bij de huidige omzet op een kleine 25 miljoen gulden. Bij de introductie van Newtron in september vorig jaar was voor 1990 een winst voorspeld van 23 miljoen gulden. Uiteindelijk kwam de winst uit op zes miljoen gulden. De directie trok het boetekleed aan voor - wat De Ridder noemde - “het gat van zeventien miljoen gulden”. Op een vraag van de aandeelhouders zei hij:“Ik deel het verwijt dat er geld van de aandeelhouders over de balk is gegooid. Er was sprake van een slecht beleid en daarom zitten we hier nu met een nieuwe bestuurssamenstelling en daarom hebben zo'n zwakke balans”. De Ridder vindt dat ondanks de kapitaalinjectie van Smit en de NMB de balansverhoudingen nog niet zijn wat het wezen moet. “We hebben de solvabiliteit weer op een normaler niveau gebracht, maar twintig procent eigen vermogen dat betekent dat je nog geen vet op de botten hebt.” De balans is deze week verbeterd door de aankoop van een aandeel van softwarefonds Ordina van 35 procent, waardoor Newtron nu voor ongeveer 90 procent aandeelhouder is. De verkopers Noro en World Software Group dreigden op het laatste moment af te haken, omdat de koers van Newtron verder daalde dan verwacht, maar deze week hebben ze alsnog eieren voor hun geld gekozen. De Ridder gaf aan dat hij zelf verrast is geweest door de winstval:“Op een gegeven moment trok ik het taffellaken weg en kwam ik tot de ontdekking dat er geen tafel was”. Ook Smit was verrast. “Door bepaalde gegevens te combineren kwam ik eind januari tot de conclusie dat de gegevens over winst en eigen vermogen niet konden kloppen.” Na afloop zei controller Boel dat hij het jammer vond dat hij niet precies had kunnen uitleggen hoe het gat van 17 miljoen gulden was ontstaan. “We hadden besloten niet over het oude bestuur te praten. We moeten niet natrappen”. De gisteren eveneens als directeur benoemde zakenvriend van Smit, G. van den Brink, zei op een vraag of zijn voorganger dan niet gebruik maakte van accountants bij het doen van acquisities: “Als ik alle records erop na lees is er wel eens gebruik gemaakt van externe adviseurs.” Op de vergadering werd mr F. Salomonson benoemd tot commissaris. Van den Brink:“We hebben nog wel even gesproken over het feit dat hij commissaris is geweest van Textlite, maar ik vond dat toch geen bezwaar”.