Koers van Volmac stort in, Frankfurt drukt stemming

ROTTERDAM, 28 JUNI. De koers van Volmac, dat aankondigde dat de winst dit jaar aanzienlijk zal dalen, kelderde vanmorgen bijna twintig procent op de Amsterdamse effectenbeurs. De flink lagere Duitse beurs maakte van de laatste handelsdag in juni een vervelende vrijdag.

AMSTERDAM De CBS-stemminsindex, die gisteren 0,6 punt hoger sloot op 93,9 punten, noteerde om 13.00 uur 1,1 punt lager. Handelaren wezen vanmorgen Duitsland aan als de grote boosdoener voor het negatieve sentiment dat vanmorgen over de hele markt hing. De beurs in Frankfurt noteerde vanmorgen fors lager na het bericht dat de Duitse regering een vorm van bronbelasting in zal stellen. Een dergelijke regeling komt op het volgende neer: als iemand in Duitsland binnen zes maanden na aankoop zijn aandelen weer verkoopt, moet hij daarover belasting betalen. Volgens handelaren zal dit grote invloed hebben op de aandelenhandel op de Duitse beurs. De Amsterdamse beurs zit “aan de touwtjes bij Frankfurt”, zoals een hoekman het vanmorgen uitdrukte. “Als het daar regent, druppelt het bij ons!”. Hoewel ook Wall Street over het algemeen zijn invloed op Amsterdam heeft, blijkt Frankfurt steeds sterker de stemming op het Beursplein te bepalen. Vanmorgen werd daarvoor nog eens het bewijs geleverd: de stijging van Wall Street verloor het in Amsterdam van de daling in Frankfurt. De omzetten in Amsterdam waren ook vandaag weer laag waardoor beweging van beleggers in de verkoopkant voor opmerkelijke koerswisselingen kon zorgen. In dit licht moet volgens handelaren ook het lichte herstel van de computerfondsen HCS, DOCdata en Infotheek gezien worden. DOCdata, dat gisteren een ware rampdag meemaakte en zakte van 7,50 gulden naar een slot van 4,00 gulden, won vanmorgen twee dubbeltjes. HCS klom gisteren al even uit het diepe dal waar het inmiddels in terecht was gekomen door zes dubbeltjes te winnen op een slot van 4,80 gulden. Omstreeks het middaguur noteerde HCS weer een dubbeltje hoger. Infotheek (slot gisteren: 8,00 gulden) won twee kwartjes. Maar de noodtoestand in de automatiseringswereld is nog lang niet voorbij. Dat toonde het automatiseringsbedrijf Volmac gisteren nog eens aan. Het softwarehuis verwacht dit jaar aanzienlijk minder winst te zullen maken. Gebrek aan orders en toenemende concurrenten zouden hiervoor de grootste oorzaken zijn. Gisteren behoorde Volmac nog tot de grootste vijftien stijgers op de beurs. De koers won twee kwartjes en sloot uitendelijk op 24,50 gulden. De meeste beleggers waren toen nog onwetend over de slechte resultaten van het automatiseringsfonds. Vandaag kelderde de koers van Volmac al kort na de opening en vestigde het zich aan kop van de ranglijst 'dalers'. Omstreeks het middaguur noteerde de koers van Volmac (slot gisteren: 24,50 gulden) 4,70 gulden lager. In 1988 werd Volmac op de Amsterdamse effectenbeurs gentroduceerd voor 68 gulden. “Alleen de dollar kan ons vandaag nog redden”, aldus een handelaar vanmorgen. De koers van de Amerikaanse munt won bijna drie cent en noteerde om 13.00 ruim boven de 2,04 gulden. De vele dollargevoelige fondsen in Amsterdam reageerden vanmorgen echter uiterst lauw op de stijging. Koninklijke Olie (slot gisteren: 157,60 gulden) dat gisteren een sterke dag doormaakte en daarmee de hele beurs naar een iets positievere slotstemming trok, kreeg er vanmorgen zes dubbeltjes bij. Unilever (slot gisteren: 162,40 gulden) won drie dubbeltjes, maar daarmee was de winst van de meeste dollarfondsen wel geteld.

NEW YORK De uitspraak van de economisch adviseur van president Bush, Michael Boskin, dat de recessie in de VS voorbij zou zijn, bracht op Wall Street nog geen juichstemming maar zorgde over de gehele linie wel voor een positief sentiment. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 21,48 punten hoger op 2934,49 punten. Vooral de forse koerswinst van het Amerikaanse technologieconcern Allied Signal trok de koersen omhoog.

LONDEN Londen voelde de flink lagere Duitse beurs doorwerken op de aandelenkoersen. De val van de Duitse Dax-index van ruim drie procent drukte het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 15,9 punten hoger sloot op 2.452,5 punten, met bijna twintig punten. Ook de expiratie van de juni-futures had een ongunstig effect op de Londense markt.

FRANKFURT De Dax-index, het koersgemiddelde van de dertig grootste fondsen op de beurs in Frankfurt, kelderde vanmorgen ruim drie procent. Handelaren weten de sterke daling aan een beslissing van de Duitse Hoge Raad die de Duitse regering toe staat bronbelasting bij beleggers te heffen. Handel in aandelen zou door een dergelijke regeling een stuk onaantrekkelijker worden. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,05 punten lager sloot, noteerde omstreeks het middaguur 44,85 punten lager.

TOKIO In Tokio sloten de aandelenkoersen vanmorgen lager. Uitspraken van de Japanse minister van financien Hashimoto dat de regering beleggingen van overheidsinstellingen in aandelen wil heroverwegen, drukte de stemming. Kort voor sluiting trokken koopjesjagers de koersen weer wat omhoog. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 252,07 punten lager op 23.290,96 punten.