Fundamentalisten in Tunesie ter dood veroordeeld

TUNIS, 28 JUNI. Een Tunesische rechtbank heeft gisteren vijf islamitische fundamentalisten ter dood veroordeeld wegens een aanslag op een kantoor van de Democratische Constitutionele Partij, die in Tunesie aan het bewind is. Bij de aanslag in februari van dit jaar werd een bewaker met benzine overgoten en levend verbrand. Het kantoor brandde tot de grond toe af.

Zeven anderen werden tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld, terwijl twaalf anderen straffen kregen die varieerden van vijf tot twaalf jaar. Drie verdachten werden vrijgesproken. Twee van de tot de galg veroordeelden en drie levenslang gestraften zijn nog voortvluchtig. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat de doodstraffen zullen worden uitgevoerd. De huidige president, Zine al-Abidine Ben Ali, is persoonlijk niet voor de doodstraf en heeft sinds zijn aantreden in 1987 slechts een keer toestemming gegeven voor het voltrekken van een doodvonnis. De daders maken naar verluidt allen deel uit van de fundamentalistische groep. Anahda (Wedergeboorte). De aanslag op het kantoor van de regeringspartij leidde tot een scheuring binnen Anahda, omdat sommigen tegen het gebruik van geweld waren. (AP, Reuter)