Eemshaven haalt Russische Lada's binnen

EEMSHAVEN, 28 JUNI. Het transportbedrijf Koopman BV uit het Groningse Noordhorn gaat vijf hectare van het haventerrein in de Eemshaven gebruiken voor de overslag van Lada's uit Rusland. Vanaf begin volgend jaar zullen de eerste Russische auto's arriveren.

De Nederlandse importeur van Lada's, Gremi in Groningen, wordt een verkoopkantoor en heeft de technische behandeling van de auto's uitbesteed aan Koopman. Gremi stalde de Lada's tot voor kort in Groningen, maar kon daar niet verder uitbreiden. Vijftien personeelsleden van de Lada-importeur zijn overgenomen door Koopman. Dit is de belangrijkste redenen waarom Gremi de Eemshaven verkoos boven de havens van Antwerpen, Hamburg en Rotterdam die ook kandidaat waren voor de Lada-terminal. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij heeft bemiddeld om de terminal in de Eemshaven te krijgen. Per jaar worden er naar verwachting ongeveer 10.000 Lada's overgeslagen in de Eemshaven. De auto's worden gestald op het haventerrein en vervolgens bij Koopman in Noordhorn klaargemaakt voor aflevering aan de dealers. Koopman investeert hiervoor drie miljoen in apparatuur en loodsen. De transportonderneming wil de terminal die wordt gebouwd voor de Lada's in de toekomst ook gebruiken voor andere merken. Er zijn hiervoor gesprekken gaande met enkele Japanse autofabrikanten. Het industrieterrein in de Eemshaven zal de komende maanden voor 7,5 miljoen verbeterd worden voor op- en overslagactiviteiten. De terreinen liggen nu achter op Deltahoogte gebrachte zeedijken, wat bezwaarlijk is voor op- en overslag. De kades en terreinen worden over een oppervlakte van vijftien hectare 3,5 meter opgehoogd, er komt een zeekering op deltahoogte westelijk van de Julianahaven, waarna de zeedijk verlaagd kan worden. Het geld komt van het Havenschap Delfzijl-Eemshaven (drie miljoen), de EG (bijna 1.9 miljoen) en uit ISP-middelen (2.6 miljoen).