Den Bosch staat open voor overleg met bond

ROTTERDAM, 28 JUNI. Manager Chris van de Laar van BVV Den Bosch beseft dat zijn club in een moeilijk parket is geraakt door de dreiging dat Nederland komend seizoen geen vertegenwoordiger in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars heeft. Desondanks overweegt hij niet af te zien van het via de rechtbank verworven recht de tweede helft van de KNVB-bekerfinale tegen Feyenoord over te spelen. “We zijn”, zegt Van de Laar, “wel bereid tot overleg met KNVB en Feyenoord. Maar ik vind niet dat het initatief dan van ons moet komen.”

De verontrusting volgde na een uitspraak van de vice-voortzitter Freddy Rumo van de Europese voetbalunie (UEFA). Rumo opperde de mogelijkheid dat mocht BVV Den Bosch eind juli of begin augustus alsnog de beker veroveren niet alleen de winnaar, maar ook verliezer Feyenoord niet mag meedoen in de Europese competitie. De Rotterdamse club die de tweede helft met een 1-0 voorsprong begint is door de KNVB bij de UEFA als Nederlandse deelnemer van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars ingeschreven. De Europese bond wilde de inschrijftermijn die tot en met 30 juni loopt niet verlengen in verband met de in Nederland ontstane situatie. Rumo, een jurist, sprak op persoonlijke titel en een officieel standpunt van de UEFA in deze kwestie is bij de KNVB nog niet binnengekomen. Dat wordt pas verwacht als de Europa-Cupcommissie van de UEFA op 10 juli, een dag voor de loting van de eerste ronde, bij elkaar komt. Het is duidelijk dat BVV Den Bosch nu met name financiele voordelen van het overspelen van het laatste deel van de finale ziet. Indien de tweede helft met publiek wordt afgewerkt, hetgeen de wens is van beide finalisten, zal dat Den Bosch geld opleveren, evenals een eventuele replay en, bij bekerwinst, de lucratieve strijd om de Super Cup tegen landskampioen PSV. “Het financiele aspect telt zeker mee”, aldus voorzitter Heijmans, “maar het gaat ons toch vooral om onze sportieve genoegdoening.”