ANWB raadt reizen naar Joegoslavie af

HOOFDDORP, 28 JUNI. De ANWB geeft toeristen sinds vanmorgen het advies om in ieder geval de eerste 24 uur niet naar Joegoslavie te reizen. De toeristenorganisatie acht een bezoek aan het land voorlopig niet meer verantwoord. “Ondanks het feit dat in veel gebieden niets is te merken van de huidige onlusten in dit land, is de situatie aan de grenzen en het binnenland onzeker”, aldus de ANWB. De organisatie in Den Haag heeft vanmorgen nog telefonisch contact gehad met het steunpunt in Istrie, waar niets te merken is van onrust.

De bij het Algemene Nederlandse Verbond van Reisondernemingen aangesloten organisatoren van busreizen hebben hun klanten aangeboden voor dit weekeinde een andere bestemming dan Joegoslavie te boeken. Dat heeft de Vereniging van ANVR-reisorganisatoren vanochtend bekend gemaakt. De toeringcarbedrijven zien zich daartoe genoodzaakt omdat de grens tussen Oostenrijk en Joegoslavie op een aantal plaatsen gesloten is. Met name verkeer naar Slovenie is niet mogelijk, zo concludeert de Vereniging op grond van mededelingen van reisorganisatoren, met ministerie van buitenlandse zaken en de International Federation of Touroperators (IFTO). Ook bedrijven die reizen organiseren voor toeristen die met hun eigen auto naar Joegoslavie gaan hebben voor dit weekeinde hun klanten het aanbod gedaan een andere bestemming te kiezen. Vliegreizen gaan ondanks het bombardement op de luchthaven van Ljubljana gewoon door, stelt de Vereniging van ANVR-reisorganisatoren. Op de vliegvelden in de toeristengebieden is niets van spanningen merkbaar. Volgens de Rijksluchtvaartdienst staan er geen Nederlandse toestellen op het vliegveld van Ljubljana.