Zaak Banco Ambrosiano heropend

ROME, 27 JUNI. De procureur van de Italiaanse republiek in Rome heeft de heropening gevraagd naar de dood in 1982 van Roberto Calvi, de president van de Banco Ambrosiano, omdat er nieuwe aanwijzingen zijn die wijzen in de richting van moord in plaats van zelfmoord.

Calvi werd hangend onder een brug over de Theems gevonden, enkele weken voordat zijn bank failliet zou worden verklaard. Volgens plaatsvervangend procureur Francesco De Leo was Calvi naar London gevlucht met documenten die zeer belastend waren voor anderen. De Leo zegt te vermoeden dat Calvi is vermoord om deze documenten in bezit te kunnen krijgen. De Britse justitie heeft in haar onderzoek geen aanwijzingen voor moord gevonden. Calvi's weduwe heeft bij herhaling gezegd dat haar man is vermoord. Het is voor het eerst dat de Italiaanse justitie een eigen strafrechtelijk onderzoek instelt naar de dood van Calvi. Een rechtbank in Milaan heeft in een eerder onderzoek hiernaar gebaseerd op de bevindingen van de Britse justitie. Het besluit van de Italiaanse procureur vloeit voort uit het onderzoek tegen Flavio Carboni, de man die Calvi hielp vluchten naar London. Carboni wordt ervan verdacht de documenten in Calvi's tas, die nooit zijn teruggevonden, te hebben gestolen en ze te hebben gebruikt om het Vaticaan af te persen. Het Instituut voor Religieuze Werken, de bank van het Vaticaan, was diep betrokken bij de frauduleuze constructies die de Banco Ambrosiano had opgezet en die uiteindelijk tot haar ineenstorting leidde. In verband hiermee moet ook de zeventigjarige Tsjechoslowaakse bisschop Paolo Maria Hnilica voor de rechter verschijnen. Hnilica heeft voor het Vaticaan bemiddeld bij de poging de documenten te kopen die Carboni aanbood. Volgens procureur De Leo had Carboni hiervoor in totaal 51 miljard lire gevraagd, bijna tachtig miljoen gulden. Het onderzoek tegen Carboni is begonnen nadat bij een huiszoeking in 1978 wegens een andere affaire twee cheques van 600 miljoen lire waren gevonden, uitgegeven door monseigneur Hnilica.

    • Marc Leijendekker