Weerbericht

Na eindeloze weken van kou en regen is het weerbericht zo'n beetje een van de belangrijkste berichten geworden.

Hunkerend naar woorden als 'zomers', 'droog' en 'warmer' sla ik de krant open en word, ook vandaag, wreed geconfronteerd met het vetgedrukte kopje: “Regen in de middag”. Wanneer houdt het eens op? Het wordt steeds moeilijker het humeur door het slechte weer en de slechte voorspellingen niet negatief te laten benvloeden. Het weer is niet te veranderen. Maar de berichtgeving wel! Plotseling besefte ik dat het korte weerrubriekje mij vandaag niet had teleurgesteld. Het bericht kondigt voor zondag vetgedrukt aan: “Regen in de middag”. Dus is het naar alle waarschijnlijkheid: “Droog en (af en toe?) zonnig in de ochtend”. Kijk, dat leest al heel anders en je krijgt zin in de zondagmorgen. Wordt onder in de tekst vermeld dat er in de middag regen zal vallen, dan heeft de zonnige, positieve kop zijn werk al gedaan en is die nattigheid later minder erg. Een dergelijke berichtgeving haalt Nederland mijns inziens letterlijk uit de depressie.