VVD vindt CDA in 'ijzeren greep' kabinet zitten

DEN HAAG, 27 JUNI. De VVD is bijzonder teleurgesteld in de houding van het CDA in de slotfase van het vannacht afgeronde debat over de basisverzekering tegen ziektekosten. “Het CDA zit in de ijzeren greep van het kabinet en wordt geen enkele gelegenheid geboden om zaken te doen met de oppositie”, aldus het Tweede-Kamerlid Kamp (VVD).

De VVD voelt zich buitenspel gezet door het compromis dat CDA en PvdA gisteren sloten over de stelselwijziging van ziektekostenverzekeringen. Het CDA heeft in de eindfase van het al drie weken durende debat de eis dat de Tweede Kamer de komende jaren greep blijft houden op het vernieuwingsproces moeten afzwakken. Aanvankelijk wilde het CDA, daarin gesteund door de VVD, dat een minderheid in de Kamer het recht zou hebben voor elke volgende stap naar een brede basisverzekering een wettelijke regeling te eisen. Daarmee zou de bewegingsvrijheid van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) worden beperkt. Het zou bijvoorbeeld de VVD de gelegenheid hebben geboden het proces te vertragen. Simons noemde dit vorige week onaanvaardbaar. Het CDA stemt er nu mee in dat alleen een meerderheid in de Kamer kan eisen wettelijk toestemming te geven voor elke volgende uitbreiding van het basispakket. Het Tweede-Kamerlid Kamp (VVD) betreurde het zeer dat het CDA “door de knieen is gegaan”. Door de afspraken tussen de coalitiepartners zal het minder snel voorkomen dat de Kamer ingrijpt bij verdere stappen, omdat een regeringspartij dan al in een vroeg stadium de verdenking op zich laadt de zaak moedwillig te vertragen. “Schijnbaar bestaat er binnen de regering wantrouwen jegens de houding van het CDA”, concludeerde Kamp (VVD) gisteravond. Het CDA had ook een eis op het punt van het eigen risico voor de verzekerde. Omdat twee weken geleden al bleek dat de christendemocraten geen Kamermeerderheid konden vinden voor een grotere eigen verantwoordelijkheid van de verzekerde, namen ze gisteren genoegen met meer keuzemogelijkheden binnen de financiele ruimte die Simons eerder had aangegeven. CDA en PvdA hebben nu afgesproken dat de verzekerde de mogelijkheid krijgt om niet alleen een eigen risico voor het gehele basispakket te nemen, maar ook voor afzonderlijke medische voorzieningen of een combinatie van beide. Kamer en staatssecretaris moeten dit najaar nog uitwerken voor welke vormen van medische zorg de verzekerde een eigen risico kan nemen.