Tanks bezetten vliegveld en grensposten; Federaal leger in actie tegen Slovenie

LJUBLJANA, 27 JUNI. Tanks van het federale leger van Joegoslavie hebben vanmorgen het vliegveld van de Sloveense hoofdstad Ljubljana bezet en enkele grensovergangen naar Oostenrijk geblokkeerd in een poging een einde te maken aan de onafhankelijkheid van Slovenie.

De commandant van het militaire district dat Slovenie omvat, generaal Konrad Kolsek, heeft bekendgemaakt dat hij orders heeft alle grensposten te bezetten en een einde te maken aan het verzet. “Deze order zal onvoorwaardelijk worden uitgevoerd en alle verzet zal worden vernietigd”, aldus de generaal in een brief aan de Sloveense premier Lojze Peterle. In een scherpe reactie heeft de Sloveense president, Milan Kucan, gezegd dat zijn troepen “alle middelen zullen gebruiken om een einde te maken aan de daad van agressie tegen de onafhankelijke staat Slovenie.” De territoriale eenheden hebben opdracht gekregen eventueel “wapens te gebruiken om de soevereiniteit van Slovenie te verdedigen”. De Sloveense leiding kwam vanmorgen bijeen om zich te beraden over het feit dat federale tanks overal in het gebied posities innemen. Het leger sloot verscheidene grensovergangen af, waaronder de belangrijkste treinverbinding. “Maar de situatie verandert telkens weer”, aldus een woordvoerder van de Oostenrijkse ANWB. Aanvankelijk werd de overgang bij Radkersburg, ten zuiden van Graz, afgesloten, maar later ging die post weer open. De onlangs geopende tunnel bij Villach bleef afgesloten. Een woordvoerder van de Sloveense regering verklaarde vanmorgen dat in geval van verdere acties van het Joegoslavische leger meer barricades zullen worden opgeworpen en dat ook andere niet-gewelddadige acties worden gepland. Inmiddels hebben de Slovenen de aanvoer van water en elektriciteit naar de militaire basis bij Vrhnika, ten westen van Ljubljana, afgesloten. Het federale leger zou het vliegveld geheel onder controle hebben. De Sloveense minister van binnenlandse zaken zei vanmorgen via de radio: “We hebben alle eenheden gemobiliseerd die tot onze beschikking staan. We verwachten dat er militaire vliegtuigen zullen landen op het vliegveld van Vrhnika. We zullen dat met alle niet-gewelddadige middelen verhinderen”. De federale autoriteiten hebben inmiddels alle burgervluchten naar Ljubljana stopgezet. De landingsbanen zouden met tal van voertuigen geheel zijn geblokkeerd, aldus het Joegoslavische persbureau Tanjug. De Sloveense president Kucan heeft in een televisietoespraak de Sloveense militairen opgeroepen uit het Joegoslavische leger te deserteren. Ondertussen vlogen boven Ljubljana helikopters en vliegtuigen van het federale leger. (Reuter- AP- AFP)