Staking legt stukgoed plat

ROTTERDAM, 27 JUNI. Ongeveer 1400 van de 1850 werknemers bij de stukgoedbedrijven in de Rotterdamse haven hebben vanmorgen gehoor gegeven aan de oproep van de Vervoersbond FNV het werk neer te leggen.

Tot de staking werd opgeroepen nadat gistermiddag het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de werknemers bij de achttien stukgoedbedrijven in Rotterdam mislukte. De Vervoersbond FNV ging niet akkoord met het 'eindbod' van de werkgevers. Dit bod voor een tweejarige CAO voorziet bovenop de prijscompensatie in een loonsverhoging van 2,5 procent dit jaar en van 1,5 procent volgend jaar, alsmede 39 stageplaatsen voor deelnemers aan een banenplan. Het eindbod komt volgens onderhandelaar L.F.J. Jansen van de havenwerkgeversvereniging SVZ neer op een stijging van de loonkosten van 11 procent in twee jaar. Het eisenpakket van de FNV-bond, die dit jaar 3,5 procent loonsverhoging wil, komt volgens hem neer op een loonkostenstijging van 14 procent. Behalve over de loonsverhoging zijn SVZ en FNV het ook oneens over de manier waarop de stukgoedsector de komende jaren gesaneerd zou moeten worden. “De stukgoedsector heeft het moeilijk. De rendementen staan structureel onder druk. Vernieuwing van de arbeidsorganisatie door aanpassing van werktijden, functies en inzetbaarheid van het personeel is absoluut noodzakelijk”, aldus Jansen. De Vervoersbond heeft voor vandaag een 24-uursstaking uitgeroepen. Vanaf morgen wil de bond verrassingsacties houden. “Daar staken, waar een schip voor de kant ligt”, aldus het parool van de bond. De werkgevers proberen volgens bestuurder J. Verroen van de FNV-bond “de positie van de bond” te breken. “Ze willen dat we flexibieltjes worden: overal inzetbaar, altijd aanwezig en weg te sturen met een fooi.”