Slecht begin voorbereiding honkbalteam op Spelen '92

ROTTERDAM, 27 JUNI. De voorbereiding op de Olympische Spelen van Barcelona had voor het Nederlands honkbalteam niet slechter kunnen beginnen. Vanaf volgende week vrijdag wordt de vierde editie van het Wereldhaventoernooi in Rotterdam gehouden, dat het laatste belangrijke evenement is in de aanloop naar het Europese kampioenschap begin augustus in Italie. Op dat EK kan Nederland zich door het behalen van de titel verzekeren van deelname aan de Spelen. Maar in de definitieve selectie van bondscoach Jim Stoeckel, die hij gisteravond na de centrale training in Haarlem bekendmaakte, ontbreken liefst zes topspelers.

Juist in een jaar waarin de KNBSB zijn gedeukte imago zou kunnen opvijzelen, hadden alle neuzen een kant op moeten wijzen. Maar niets is minder waar. Clubs ruzien over geld en vooral over spelers, van wie er tijdens de overschrijvingsperiode weer heel veel van vereniging zijn veranderd. Door die tweespalt functioneert de Vereniging Tophonkbal Nederland niet, waarbinnen een aantal belangrijke clubs verenigd is, en komt er ook weinig schot in het vormen van een topliga, zoals de bond graag wil. Bovendien geven sommige coaches af op de nationale ploeg, die in hun ogen te veel geleid zou worden door vertegenwoordigers van Levi's Neptunus uit Rotterdam. Ook een aantal spelers beschouwt deelnemen aan de Olympische Spelen niet als een uitdaging. Voor het eerst in de geschiedenis staat honkbal als officiele sport op het Olympische programma volgend jaar. Niettemin hebben Gerlach Halderman, Frank Bos, Marcel Joost en Robert Knol voor de eer bedankt. Met name Knol is een groot verlies, omdat hij veruit de beste slagman van dit seizoen is. Bovendien is Wismar Ansjeliena, die in het begin ook geselecteerd was, volkomen onvindbaar en is Rikkert Faneyte afgevallen omdat hij prof is geworden in Amerika. Vorig jaar viel om die reden ook Robert Eenhoorn al af. De zwaar geplaagde coach Jim Stoeckel probeert niettemin de zaak zo positief mogelijk te benaderen. “In Nederland zijn honkballers nog altijd amateur en dat legt heel zware verplichtingen bij de spelers. Niet iedereen kan dat opbrengen. In Italie, waar honkballers goed worden betaald, is dat een stuk makkelijker. Je bent daar in feite prof en derhalve altijd beschikbaar.” Stoeckel, die niet eens een officieel contract heeft met de bond maar werkt met een 'handshake agreement', gaat het komende weekeinde naar Barcelona om daar de Italiaanse ploeg te bekijken die deelneemt aan de strijd om de Intercontinentale Beker. Woensdag komt hij weer terug, maar zijn assistent Henny Jenken blijft het hele evenement in Spanje. Tijdens de Europa- Cuptoernooien onlangs (als vanouds ging het hier om de strijd tussen Italiaanse en Nederlandse clubs) is Stoeckel zelf naar Parijs geweest en waren de assistent-coaches Charles Urbanus en Jan Collins in Zweden. Overigens is Italie regerend Europees kampioen en namen Italiaanse clubs twee weken geleden de Europa Cup I en II mee naar huis. Ook dat realiseert Stoeckel zich zeer goed als hij straks, tot overmaat van ramp in Italie zelf, de Europese titel moet veroveren.

De definitieve selectie ziet er als volgt uit: WERPERS: Peter Callenbach, Frans Groot, Geoffry Kohl, Harry Koster, Patrick Klerx, Bart Volkerijk, Eric de Vries, Erik Lommerde, Jan van Gorkum, Ron Achterberg. ACHTERVANGERS: Marlon Fluonia, Rene van Huffel. BINNENVELD: Bob van Aalen, Peter Boon, Eric de Bruin, Jacky Jacoba, Robert Niggebrugge, Maurice Verdaasdonk. BUITENVELD: Jeffrey Cranston, Michael Crouwel, Marcel Kruyt, Patrick Vielvoye.

    • Joop Köhler