Slachtoffers in Kroatie; Joegoslavische top bijeen in Belgrado

BELGRADO, 27 JUNI. De Joegoslavische top komt vandaag in Belgrado bijeen om een oplossing te zoeken voor het uiteenvallen van het land.

Het collectieve presidentschap van Joegoslavie heeft een bijeenkomst georganiseerd met premier Ante Markovic en de ministers van binnenlandse zaken en defensie, nadat vier mensen waren gedood bij etnisch geweld in Koroatie. De Sloveense en Koratische vertegenwoordigers in het presidentschap hebben laten weten de bijeenkomst in Belgrado niet te zullen bijwonen. Het collectieve presidentschap is het enige orgaan dat de noodtoestand in het land kan uitroepen. “Slovenie en Kroatie hebben de volkeren en burgers van Joegoslavie op de rand van de achtergrond gebracht”, aldus de vorige, uit Servie afkomstige president Jovic. In Kroatie zijn vier mensen om het leven gekomen en tien gewond geraakt bij een schietpartij in het stadje Glina. Tot dusver lijkt er in Kroatie nog geen sprake van een massaal ingrijpen van het federale Joegoslvische leger.