Rabat: uitlevering dissidente schrijver

RABAT, 27 JUNI. Marokko heeft Gabon gevraagd om de uitlevering van een dissidente Marokkaanse schrijver die vorige week door Frankrijk werd uitgewezen.

Koning Hassan II heeft de Gabonese president Omar Bongo laten weten dat een duurzaam verblijf van Abdelmoumen Diouri in Gabon zou leiden tot schade aan de relaties tussen beide landen. De Franse maatregel leidde tot scherpe kritiek van mensenrechtenorganisaties op de Franse regering, die echter op haar beurt wees op Diouri's dubieuze activiteiten. Volgens president Mitterrand en verscheidene ministers was Diouri herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van zijn ontmoetingen met onder andere Libische en Iraakse groepen. In het najaar komt in Frankrijk een nieuw boek van Diouri uit, over de bronnen van koning Hassans rijkdom. (Reuter, AFP)