Pickens trekt zich terug uit Japans Koito

ROTTERDAM, 27 JUNI. De Texaanse oliebaron en 'beursraider' T. Boone Pickens heeft zich definitief teruggetrokken als aandeelhouder van de Japanse producent van auto-onderdelen Koito, leverancier van het machtige Japanse autoconcern Toyota. Daarmee komt een eind aan een confrontatie van twee jaar.

Pickens wilde een zetel in het bestuur van Koito en beriep zich daarbij op het feit dat Toyota, met een belang van 19 procent in Koito, drie zetels heeft in Koito's bestuur. Maar Koito wist hem buiten de deur te houden. Koito verdacht Pickens ervan van zijn deelneming alleen te willen gebruiken voor 'greenmail': daarbij bouwt een belegger een belang op in een bedrijf om die vervolgens onder dreiging met een overneming weer te verkopen met een forse winst. Met dergelijke praktijken heeft Pickens in de Verenigde Staten een twijfelachtige reputatie opgebouwd, vooral onder zijn slachtoffers. Pickens presenteerde zich de afgelopen jaren als kruisvaarder tegen de ontoegankelijkheid van Japanse bedrijven en wist in Washington tot in de hoogste regeringskringen steun te krijgen. Hij zei het Japanse keiretsu-systeem, waarbij bedrijven aandelen in elkaar hebben en leden in elkaars bestuur, te willen openbreken voor buitenlanders. Pickens kwam met zijn taktiek in de problemen toen in december vorig jaar de Japanse regering strengere regels afkondigde voor deelnemingen. Beleggers met een belang van vijf procent of meer in Japanse ondernemingen moesten in detail hun bedoelingen kenbaar maken. Waarnemers menen dat deze regels bedoeld waren om mensen als Pickens de voet dwars te zetten. Koito maakte gisteren bekend dat Pickens zijn belang van 26,4 procent heeft verkocht aan de oorspronkelijke eigenaar, het door de Japanse speculant Kitaro Watanabe gecontroleerde bouwbedrijf Azabu. Pickens kocht de deelneming in 1989 voor 1 miljard dollar met van Watanabe geleend geld. De Texaan liet in april al weten de strijd op te geven. Een woordvoerder van Koito zei opgelucht te zijn dat de Koito-aandelen nu weer een volkomen Japanse aangelegenheid zijn.