Nabije asteroide bevat schat aan zeldzame metalen

Er cirkelt een schat om de zon. Asteroide 1986 DA, zoals Amerikaanse experts hem noemen, heeft een doorsnede van twee kilometer en blijkt maar liefst 10.000 ton goud, 100.000 ton platina, 10 miljard ton ijzer en een miljard ton nikkel te bevatten. Alleen al het goud zou het astronomische bedrag van 90 miljard dollar waard zijn en het platina nog eens een miljard. Tenminste, op aarde.

Amerikaanse deskundigen van verschillende laboratoria vermoeden, dat de astoroide eens het binnenste deel van een veel groter hemellichaam vormde, dat zich wellicht miljarden jaren geleden tussen Mars en Jupiter bewoog en op een gegeven moment geexplodeerd is. De vorming van metalen vindt alleen in het binnenste van oude sterren plaats. Experts van de Arecibo Radio Telescoop in Puerto Rico hebben vijf jaar lang gegevens geanalyseerd die verzameld zijn in 1986, toen de astoroide zich in zijn baan het dichtst bij de aarde bevond. Indertijd heeft men de asterod met behulp van radarstralen afgetast. Verrassend genoeg werd maar liefst 58 procent van de stralingsenergie weerkaatst, terwijl een normale asterod die uit ordinair gesteente bestaat, maar 16 procent weerkaatst. Deze hoge mate van reflectie viel alleen te verklaren door aan te nemen dat de asterod een hoog gehalte aan sterk reflecterende metalen moet bevatten. (Science)