McKinsey wil niet betrokken raken bij HCS

ROTTERDAM, 27 JUNI. De commissarissen van automatiseringsbedrijf HCS hebben tevergeefs geprobeerd organisatie-adviesbureau McKinsey & Co in te schakelen voor een onderzoek naar het bedrijf. Dit heeft president-directeur van HCS E.P. van den Boogaard vandaag bevestigd.

Volgens aandeelhouders van HCS wilden de commissarissen McKinsey inschakelen om de invoering van hun eigen plan te vertragen. Zij wilden een nieuwe commissaris installeren in plaats van president prof.dr.ir.C.A. Vissers en drs.J.J. de Kort. Zij willen de raad van bestuur uitbreiden met een nieuwe financieel directeur. Volgens Van den Boogaard lag het al in de bedoeling om de huidige financieel directeur drs J.J.G.M. Sanders meer in te schakelen bij commerciele zaken. Volgens Sanders heeft hij door de ontwikkeling van HCS daar tachtig procent van zijn tijd aan moeten besteden. McKinsey heeft de opdracht teruggeven. Managing director van McKinsey in Nederland, M. Huijbregtsen zegt zich in dit geval formeel te willen opstellen en zich te willen onthouden van commentaar. De directie heeft zich nadat de eisen van de grootaandeelhouders bekend waren achter een plan van financier drs J.J. Kuijten geschaard. Kuijten is een kennis van HCS-commissaris drs J.J. de Kort. Kuijten heeft de Amro als huisbankier, die bij HCS is vertegenwoordigd in de persoon van oud-Amro-bestuurder mr F.Hoogendijk. Er is overigens geen bezwaar gerezen tegen de persoon van Hoogendijk. De grootaandeelhouders, die volgens president Van den Boogaard rond de vijftig procent van de aandelen HCS bezitten, zijn: Begemann-president J.A.J. van den Nieuwenhuyzen, Unigro's eigenaar E.Th.A.C. Albada Jelgersma en de eigenaar van de beroemde stoeterij Zangersheide in het Belgische Lanaken L. Melchior. Kuijten wil voor veertig miljoen gulden een meerderheid overnemen van HCS-dochter Infotec, een Europees distributiebedrijf waar 1500 mensen werken en dat een half miljard gulden omzet per jaar boekt. Bovendien garandeert hij samen met ABN Amro en Credit Lyonniais Bank Nederland een claimemissie van honderd miljoen gulden. Volgens Van den Boogaard konden de grootaandeelhouders deze oplossing, waardoor de vermogensverhoudingen met 250 miljoen gulden wijzigen niet bieden. Hij meent dat het de beste oplossing is “als de naam Kuijten er niet aan verbonden was, was er niets mee aan de hand”. De beleggers menen dat Kuijtens voorstel slecht is, omdat hij belang heeft om de emissie tegen een zo laag mogelijke koers te laten plaatsvinden. Dit schaadt de belangen van de bestaande aandeelhouders. Zij hebben naar schatting voor bedragen van tussen de twaalf en achttien gulden aandelen gekocht. Vanochtend opende HCS op een koers van 4,20 gulden. Weliswaar steeg de koers vanochtend spectaculair, toch houden de beleggers rekening met een emissiekoers van vier gulden. Daarmee zou hun dure aandeel verwateren. De aandeelhouders werken nu aan een alternatieve oplossing, die echter nog niet op de aandeelhoudersvergadering van morgen kan worden geboden. Daarbij is gedacht aan een gedeeltelijke verkoop aan de Britse concurrent van HCS, distributeur Gestetner.

    • WABE van ENK