LUXEMBURGSE FILM

Overzicht van Luxemburgse Films. NFM, Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam, tel. 020-6231709. 1 t-m 5 juli, voorstellingen om 17.30 en 19.30u.

Hij bestaat echt, de Luxemburgse cinema. En waarom ook niet. Er is zelfs een flink publiek voor, zeggen de Luxemburgers, en dan bedoelen ze dat de Luxemburgers zelf en masse kwamen kijken naar Conge fir a Mord (Een dagje vrij voor een moordenaar, 1983), en later naar Schacko Klak (1990), de eerste speelfilm die er in het Luxemburgs werd gemaakt op 35 mm-filmmateriaal, dat wil zeggen de eerste op commercieel bioscoopformaat. Komende week vertoont het Nederlands Film Museum vijf speelfilms en zes korte produkties uit Luxemburg. Van de lange films werd Schacko Klak van tevoren vertoond - een zwoegend geacteerd, braaf boerendrama over een jongensjeugd op het Luxemburgse platteland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als voorbeeld voor de korte films diende One Reel Picture Show (1984). Die film is doordesemd van zo langzamerhand bijna cliche geworden filmliefde. In deze zwartwit-produktie in zwaar-expressionistische stijl bejubelde Andy Bausch, de meest spraakmakende cineast die Luxemburg rijk is, de klassieke zwijgende film.