Leger sterk maar verdeeld

BELGRADO, 27 JUNI. Theoretisch moet het Joegoslavische leger makkelijk in staat worden geacht de legers van de onafhankelijke republieken Kroatie en Slovenie uit te schakelen. Aan vuurkracht en materieel ontbreekt het niet.

Westerse diplomaten in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado wijzen er echter op dat het massaal inzetten van de strijdkrachten, bijvoorbeeld in het kader van de noodtoestand, tot grote problemen binnen het leger zou leiden, omdat het is samengesteld uit vertegenwoordigers van alle nationaliteiten. “Je kunt niet verwachten dat een Kroaat op een Kroaat schiet”, aldus een militaire deskundige. Hij acht het te ingewikkeld om het leger zo te reorganiseren dat er geen Kroaten in hun eigen gebied worden ingezet. Het Joegoslavische leger telt 138.000 man en is uitgerust met de Joegoslavische variant van de Sovjetrussische T-72 tank. De para-militaire troepen van Kroatie tellen 35.000 man, met nog eens 25.000 reservisten en 10.000 man speciale troepen, uitgerust met Kalasjnikov-geweren, machinegeweren, pantservoertuigen en helikopters. Zij worden omschreven als “niet meer dan het embryo van zelfstandige strijdkrachten”. De Slovenen zeggen dat zij 68.000 man op de been kunnen brengen voor de territoriale verdediging, maar dat zij hooguit voor 40.000 man wapens hebben. (Reuter)