Koeweit zet doodstraf om in levenslang

KOEWEIT, 27 JUNI. In antwoord op herhaalde oproepen van humanitaire organisaties en buitenlandse regeringen, heeft Koeweit gisteren 29 doodvonnissen wegens collaboratie met de Iraakse bezettingsautoriteiten omgezet in levenslange gevangenisstraffen. Daartoe gaf kroonprins Saad Abdullah al-Sabah gisteren, op de laatste dagen van zijn militaire bevoegdheden krachtens de staat van beleg, de opdracht. De staat van beleg liep gisteren om middernacht af.

“Dit is erg, erg goed nieuws”, zei de advocaat Emad Safi, die talrijke vermeende collaborateurs verdedigt. “Ik denk dat alle Koeweiti's razend zullen zijn. De meerderheid van de Koeweiti's ziet die mensen dolgraag dood (...) Sjeik Saad krijgt een heel goed internationaal imago, maar het zal zijn populariteit hier wel wat schaden.” De kroonprins maakte het nieuws zelf bekend tijdens een bijeenkomst in Londen met de Britse premier John Major. Uren later werd het in Koeweit bevestigd door de minister van justitie, die eraan toevoegde dat alle andere vonnissen bleven gehandhaafd. De ambassadeur van Koeweit bij de Verenigde Naties zei dat de maatregel het antwoord was op de internationale oproepen clementie te betrachten. Volgens diplomaten staat de Koeweitse regering perplex over alle kritiek, maar maakt zij zich grote zorgen over het verlies van steun in de wereld. De processen tegen de vermeende collaborateurs, die nu de staat van beleg is opgeheven voor een deel verder door civiele rechtbanken worden afgehandeld, worden volgende week hervat. Een deel van de verdachten, dat wordt beschuldigd van politieke misdrijven, wordt door staatsveiligheidshoven berecht. Deze groep heeft, in tegenstelling tot degenen die wegens civiele misdaden worden berecht, geen recht op appel. (Reuter, AP, LAT)