Grootste actie uit haar geschiedenis; Britse belastingdienst doet inval bij Nissan UK

ROTTERDAM, 27 JUNI. De Britse belastingdienst heeft de grootste inval uit haar geschiedenis uitgevoerd bij de autodistributeur van Nissan. In een gecombineerde actie zijn gisteren onder de codenaam 'Operation Bluebird' op 13 plaatsen met politiesteun duizenden documenten opgehaald.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst wordt een dergelijke inval, waar 135 inspecteurs bij betrokken waren, alleen gedaan indien er een redelijke verdenking is van belastingfraude. De belastingsinspecteurs deden ook een inval in de woning in West Succes van de 77-jarige Octav Botnar die de firma heeft opgericht en nog steeds leidt. Hij ontving afgelopen jaar een 34,2 procent hoger salaris van 1,8 miljoen gulden. Volgens woordvoerder Anthony Fraser van Nissan UK was Botnar door de inval “duidelijk ontdaan”. De woordvoerder stelde met klem dat Nissan UK onschuldig is en niets te vrezen heeft. “We hebben alle medewerking aan het onderzoek verleend. Morgen gaan de zaken weer normaal verder”. De Belastingdienst deed met 55 man een inval in het hoofdkantoor in Worthing en bezocht ook de woningen van topfunctionarissen van de onderneming, allen in Zuid-Engeland. Verder werd in Portsmouth en Worthing een bezoek gebracht aan filialen van het accountantskantoor Grant Thorton van Nissan UK. De documenten zijn in dozen en plastic zakken met vrachtwagens afgevoerd. Volgens de Belastingdienst zijn gisteren geen arrestaties uitgevoerd of verhoren gehouden. Volgens de Dienst is het nog te vroeg om aan te geven wat de volgende stap zal zijn. Nissan UK heeft al 21 jaar het alleenrecht op de verkoop van Nissan auto's. Maar de distributeur is verwikkeld geraakt in een juridisch conflict met producent Nissan in Japan, een geschil dat volgens de Belastingdienst los staat van de inval. Nissan Japan, de een na grootste autofabrikant in Japan, heeft per 1 januari volgend jaar het contract met de distributeur opgezegd om een eigen distributienetwerk te kunnen opbouwen. Het conflict tussen de fabrikant en distributeur spitst zich toe op de prijzen. Nissan UK beschuldigde de Japanse producent ervan de auto's op het vasteland aan de eigen dealers voor 2.000 pond (6.600 gulden) goedkoper te leveren. Nissan Japan beschuldigt op zijn beurt de Britse distributeur ervan te hoge verkoopprijzen voor te schrijven. Nissan UK heeft het opzeggen van de distributie-overeenkomst bij de rechter aangevochten omdat het de onderneming zeer zwaar zou treffen. Op 23 juli dient de zaak in hoger beroep nadat de rechtbank niet inging op de eis van Nissan UK. Nissan UK verkocht in het afgelopen boekjaar 128.000 wagens en had daarmee een marktaandeel van ruim vijf procent op de Britse markt. Het boekte over het afgelopen boekjaar een winst voor belastingen van 67,1 miljoen pond (220 miljoen gulden) op een omzet van 800,5 miljoen pond (2,6 miljard gulden).

Foto: Inspecteurs van de Britse belastingdienst slepen dozen met documenten naar buiten uit Nissan House, de kantoren van de 77-jarige Duitser Octav Botnar in Durrington in het zuiden van Engeland die Nissan UK heeft opgericht. (Foto AP)