GEROOSTERDE ZALM MET EEN PRUTJE

Hier volgt het bewijs dat op een eenvoudige manier klaargemaakt eten niet minder smaakt dan voedsel waarvoor men uren in de keuken heeft staan snijden, snipperen, roeren, mengen, klutsen, koken, bakken en braden.

Voor dit recept is wel een open haard nodig en een groot rooster waarop een flinke zalm past. Maak het houtvuur op tijd aan en leg de houtskooltjes die na enige tijd ontstaan bij elkaar. Plaats het rooster boven deze gloeiend hete witte kooltjes en leg de hele, schoongemaakte zalm waarmee verder niets is gedaan, op het rooster. Kontroleer bij het dikste deel, achter de kop, of de vis mooi gaar en dus zalmkleurig is. Draai de zalm om en rooster de andere kant. Bij deze zalm aten wij een ''uienprutje'' gemaakt van gelijke delen sjalotjes en dunne preitjes. De preitjes en sjalotjes worden heel fijn gesnipperd en vervolgens heel langzaam en wel twee uur lang in witte wijn gestoofd. Giet zoveel witte wijn bij de gesnipperde groenten dat ze net onderstaan. Na het stoven en af en toe omroeren, wordt er ten slotte flink wat boter doorheen geroerd. Eventueel kan men dit prutje op smaak brengen met zout en peper. Bij de geroosterde zalm aten we gepofte aardappels. De aardappels worden met een lepel grof zeezout in aluminiumfolie verpakt en in het vuur gelegd. Er mag niet in geprikt worden, omdat er dan as van de open haard in de aardappel komt.

    • Anne Scheepmaker