Franse harpist Pierre Jamet overleden (98)

GARGILESSE, 27 JUNI. De legendarische Franse harpist Pierre Jamet is onlangs op 98-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Gargilesse, waar hij in stilte is begraven. Jamet, voor wie vele composities werden geschreven, was naar verluidt de laatste levende die de in 1918 overleden Claude Debussy nog had gekend. Hij was in 1913 ook aanwezig bij de tumultueus verlopen Parijse premiere van Nijinski's ballet op Strawinsky's Le sacre du printemps en klaagde tegen de componist dat er geen harppartij in zat. Later maakte Strawinsky die omissie in een ander stuk goed.

Jamet bleeft zijn leven lang in contact met het eigentijdse Franse muziekleven. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag speelde hij in Gargilesse Debussy's Danses sacrees et profanes samen met Pierre Boulez, wiens compositorisch talent hij al in 1943 ontdekte, en mompelde daarna “On ferme”. Niettemin bleef Jamet ook de laatste acht jaar van zijn leven nog les geven op zijn zomeracademie in Gargilesse, die hij na zijn pensionering aan een conservatorium op zijn zeventigste was begonnen.