Fanatieke Anderson in Zwitserland naar zege

ROTTERDAM, 27 JUNI. Phil Anderson is nog niet versleten. De Australier, die net voor de aanvang van het seizoen een contractje bij Motorola wist los te peuteren, won gisteren de achtste etappe van de Ronde van Zwitserland. De Belg Luc Roosen blijft klassementsleider. Hij wordt op 33 seconden gevolgd door de Zwitser Pascal Richard.

Anderson was een van de velen, die aan het einde van het vorige seizoen een stapje terug moest doen. De Australier nam geen genoegen met een (aanzienlijk) verlaagde aanbieding van TVM. Anderson schermde met diverse gegadigden in Zuid-Europa, maar kon nergens zijn handtekening zetten. Opgeklopte financiele eisen en het opnemen van zijn vriendin in de begeleidingsstaf, waren voor de belangstellende formaties teveel van het goede. Uieindelijk vond Anderson onderdak bij Motorola, tegen een gereduceerd salaris. In het voorseizoen meldde hij zich fanatiek aan het front. Anderson wilde bewijzen nog steeds te kunnen fietsen. Hij zegevierde in de Middellandse Zee, de laatste etappe en het eindklassement van de Siciliaanse wielerweek. Trainingswedstrijden voor de vedetten, echte wedstrijden voor de renners die het jaar ervoor slecht presteerden. In de Ronde van Zwitserland is de rolverdeling niet veel anders. Anderson ontsnapte gisteren zeventien kilometer voor de finish samen met de Deen Rolf Sorensen uit een kopgroep van negen renners en in Morat sprintte hij naar de overwinning. Gert-Jan Theunisse legt in de Ronde van de Mijnvalleien de laatste hand aan zijn vorm voor de Tour. De kopman van TVM gebruikte de drie beklimmingen in de slotfase van de tweede etappe om in het algemeen klassement naar de tweede plaats op te schuiven. De ritzege ontging de Brabander. De 22-jarige Spanjaard Ignacio Garcia Camacho, die de leiderstrui van John Talen overnam, ging de Nederlander in finishplaats Tineo na een rit over 192 kilometer 17 seconden vooraf. Camacho werd door zijn overwinning tevens leider in het algemeen klassement. Theunisse staat tweede op zeventien seconden.