Eurocard gaat samen met Eurocheque nieuwe betaalkaart uitgeven

FRANKFURT, 27 JUNI. Eurocard International en Eurocheque International richten per 1 januari 1992 een gezamenlijke onderneming op. Doel is nauwer samen te werken en nieuwe betaalprodukten op de markt te brengen, zoals een gezamenlijke internationale betaalkaart.

Dat is vandaag op de ledenvergadering van Eurocard in Frankfurt bekendgemaakt. Volgens drs. R.B.J. van Eldik, voorzitter van Eurocard en Eurocheque, is het niet de bedoeling dat de samenwerking leidt tot de verdwijning van een van beide bestaande betaalsystemen. Drs. H.K. Verkoren van NMB-Postbank sluit op termijn van tien jaar volledige integratie niet uit. Eurocard is een organisatie van Europese banken die creditcards uitgeven, binnen Eurocheque werken de banken samen voor hun Europese chequeverkeer. In Nederland zijn plusminus een miljoen houders van een Eurocard (al dan niet met het beeldmerk van een bank er op) en zo'n vijf miljoen gebruikers van eurocheques. Eind dit jaar moeten de leden van Eurocard en Eurocheque instemmen met de voorgenomen samenwerking. De beide organisaties blijven formeel bestaan en behouden hun bezittingen, maar ze zullen personeel en werkzaamheden samenvoegen. Euro Travellers Cheque International, dat de uitgifte van reischeques door een aantal Europese banken coordineert, is gevraagd ook toe te treden tot de nieuwe organisatie, die nog geen naam heeft gekregen. Achtergrond van de integratie van de betaalorganisaties is een onderzoek van McKinsey geweest, waaruit blijkt dat Eurocard en Eurocheque in toenemende maten gevaar lopen overlappende activiteiten te ontplooien. Met Eurocheque-pasjes en Eurocard kan nu al uit dezelfde automaten geld worden opgenomen. Bovendien zijn aldus, Van Eldik, kostenvoordelen uit de samenwerking te halen door samenvoeging van staf en operationele activiteiten. Hij beklemtoonde daarnaast het belang van helderheid en eenvoud in betaalsystemen. A.L. Cobb, directrice van Eurocard International, maakte op de ledenvergadering bekend dat de fraude met creditcards vorig jaar met een alarmerende 77 procent is toegenomen ten opzichte van 1989. Het verlies door fraude bij Mastercard, de mondiale organisatie waarbij Eurocard is aangesloten, steeg vorig jaar zelfs met 100 procent. Het Europese aandeel hierin is 35 procent.