Eigenaars Fortune redigeren eigen plaats op salaris-parade

NEW YORK, 27 JUNI. Een onafhankelijke consultant voor het Amerikaanse tijdschrift Fortune heeft zijn banden met het tijdschrift verbroken. Graef Crystal, assistent-professor op de Business School van de Universiteit van California in Berkeley, stelde de afgelopen vier jaar voor Fortune diens beroemde lijst van bestbetaalde topmanagers samen. Chrystal zegt dat hij te veel aan zijn kop is gezeurd door Time Warner, eigenaar van het tijdschrift. Managers van het uitgeversimperium klaagden over Crystals berekening van het inkomen van Steven Ross, mede-topman van Time Warner.

Toen Time in 1989 fuseerde met Warner Communications bezworen de bestuursleden van Time dat de nieuwe bedrijfsleiding Times traditie van redactionele afhankelijkheid zou respecteren. In het laatste salarisoverzicht van Fortune stond Steven Ross bovenaan met een salaris van 39,1 miljoen dollar. Ook het concurrerende tijdschrift Forbes had Ross als nummer een, maar met een 'totale compensatie' van 78,1 miljoen dollar. Business Week schatte zijn totale inkomen op 78,2 miljoen dollar. Het grootste deel van het salaris van Ross is - net als bij de meeste topmanagers in de VS - aandelenopties; in zijn geval 35,8 miljoen dollar. Chrystal zegt volgens de Wall Street Journal, die gisteren het voorval meldde, dat hij oorspronkelijk Ross' salaris had geschat op “meer dan 100 miljoen.” In overleg met de redactie had Crystal vervolgens de waardebepaling van aandelenopties in drieen gedeeld en over drie jaar uitgesmeerd. De hoofdredacteur van Fortune, Marshall Loeb, zei tegen de Journal: “Ik kan garanderen dat onze redactionele integriteit op geen enkele manier is gecompromitteerd”, wat Chrystal bevestigde. Waarom hij die waardebepaling heeft veranderd laat Crystal in het midden. Maar hij zegt dat hij in de voorbereidingsperiode een stroom van telefoontjes van Time Warner kreeg over zowel de schatting van het inkomen van Ross als dat van Nicholas J. Nicholas, de van Time afkomstige mede-voorzitter die volgens Crystal 7,4 miljoen dollar verdiende.

    • Michiel Bicker Caarten