DOCdata schiet omlaag op beurs, HCS krabbelt op

ROTTERDAM, 27 JUNI. De meeste internationals openden vanmorgen iets hoger op een nog steeds uiterst kalm Beursplein. Na een lange periode van koersdalingen wist HCS weer eens winst te boeken. Het bijna failliete DOCdata duikelde richting ravijn.

AMSTERDAM De meeste beleggers lieten zich ook vandaag niet wekken uit hun diepe zomerslaap. Hoewel handelaren het sentiment over de gehele breedte “redelijk positief” noemen, blijven de volumes en de koerswinsten beperkt. De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,9 punt lager sloot op 93,3 punten, noteerde om 13.00 uur 0,6 punten hoger. Philips mag van de Europese Commissie samen met Thomson de toekomstige norm voor HDTV in Europa ontwikkelen. Het zal nog jaren duren voordat Philips voordeel trekt uit het HDTV-project. Daarnaast hoopt Philips samen met Kodak in oktober de eerste foto-cd op de markt te brengen. De koers van de electronikafabrikant reageerde nauwelijks op beide berichten. Philips (slot gisteren: 31 gulden) kreeg er vanmorgen een dubbeltje bij. De aangekondigde 24-uursstaking in de Rotterdamse haven had nog weinig effect op de transportfondsen. Het aloude beursadagium “never sell on strikes” bleek weer eens op te gaan. Pakhoed (slot gisteren 184 gulden) won twee kwartjes. VOC (slot: 44,50 gulden) verloor twee dubbeltjes. Nedlloyd (slot: 55,70 gulden) viel op met 0,90 gulden winst. Het bericht dat KLM een bod heeft uitgebracht op 60 procent van de aandelen in de Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Viasa heeft voor lichte koerswinst gezorgd. KLM, dat gisteren sloot op 29,80 gulden, noteerde aan het begin van de middag drie dubbeltjes hoger. Heineken kreeg gisteren een flinke tik. Het fonds van de bierbrouwer moest 3,40 gulden terug en sloot uiteindelijk op 146,90 gulden. “Veel beleggers beschouwen Heineken als een typische summer stock. Een slechte zomer is dan ongunstig voor Heineken”, verklaarde een handelaar een deel van de koersval van gisteren. De koers van Heineken herstelde zich vanmorgen enigzins met een winst van drie dubbeltjes. Grolsch ondervindt eveneens de gevolgen van het slechte zomerweer. Het fonds van de bierbrouwer uit Enschede (slot gisteren: 182,50 gulden) noteerde aan het begin van de middag twee gulden lager. Het noodlijdende automatiseringsbedrijf HCS bleef gisteren een duikeling door de vier gulden-grens bespaard. Aan het eind van de middag won het fonds alsnog twee dubbeltjes om uiteindelijk een dubbeltje lager te sluiten op 4,20 gulden. Een groep aandeelhouders die in het bezit is van een meerderheidsbelang, dringt aan op rigoreuze sanering van de HCS-top en eist alsnog de helft van de voorgestelde claimemissie van in totaal 100 miljoen gulden. Tot de groep behoren Unigro-topman Albada Jelgersma, de Limburgse zakenman Leon Melchior en 'bedrijvendokter' Joep van den Niewenhuyzen. Allen kochten zij eerder HCS aandelen tegen een veel hogere koers dan de huidige. De koers van HCS trok vanmorgen opvallend aan bij relatief hoge omzetten. Het aandeel noteerde omstreeks het middaguur twee kwartjes hoger en was daarmee halverwege de dag de grootste stijger. Bij het automatiseringsfonds Infotheek, genoteerd op de lokale markt, maakte de aankondiging van uitbreiding van het management vooralsnog weinig indruk. In tegenstelling tot HCS daalde de koers van Infotheek, die gisteren sloot op 9,10 gulden, met zes dubbeltjes. Het bijna failliete automatiseringsfonds DOCdata duikelde vandaag hard naar beneden. De accountant weigert de jaarrekening te ondertekenen en het bedrijf is wanhopig op zoek naar een partner voor samenwerking. De koers van DOCdata (slot gisteren: 7,50 gulden) kelderde vanmorgen liefst 3,20 gulden.

NEW YORK Na twee verloren sessies beleefde de aandelenbeurs op Wall Street gisteren een voorzichtig herstel. Handelaren wezen op de positieve ontwikkeling dat een groot aantal beleggers plotseling de overgang van recessie naar herstel lijkt te accepteren. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot licht hoger met 3,13 punten op 2.913,24 punten.

LONDEN De Britse aandelenkoersen openden vanmorgen een fractie hoger in reactie op de kleine winst van Wall Street. Handelaren maakten zich zorgen over een mogelijke Duitse renteverhoging door de Bundesbank later op de dag. Bij opvallend dunnen handel noteerde het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren, 23,9 punten lager sloot op 2.437,3 punten, omstreeks het middaguur 12,8 punten hoger.

FRANKFURT De beurs van Frankfurt kan zich maar niet ontworstelen aan het negatieve sentiment dat al de hele week over de handel hangt. Handelaren wachtten vanmorgen in spanning op de uitkomsten van een vergadering van de Bundesbank. Een mogelijke Duitse renteverlaging zou een inspiratiebron voor de handel betekenen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 19,33 punten lager sloot op 1.672,14, noteerde omstreeks het middaguur 0,05 punt lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Het ongunstige effect van het bankschandaal dat begin deze week aan het licht kwam lijkt voorbij, maar het vertrouwen is nog niet geheel teruggekeerd bij de beleggers. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 223,35 punten lager op 23.543,03 punten.