Do Muoi leidt partij Vietnam

HANOI, 27 JUNI. De Vietnamese premier Do Muoi is gisteren op het congres van zijn regerende communistische partij gekozen tot secretaris-generaal als opvolger van Nguyen Van Linh.

Do Muoi (74), die ook premier blijft, zei vandaag op de laatste dag van het congres dat Van Linh wegens zijn hoge leeftijd (75) en zwakke gezondheid is afgetreden. Het nieuwe politburo bestaat uit 13 leden, van wie vijf ook zitting hadden in het vorige. Het aantreden van Do Muoi, een gematigde communist die mogelijk verder zal gaan dan zijn voorganger in het liberaliseren van de Vietnamese economie, kan worden uitgelegd als een stap op weg naar verdere hervorming. Maar het vertrek van Co Thach is hiermee in tegenspraak. De minister van buitenlandse zaken was de afgelopen jaren een belangrijke voorstander van economische en politieke veranderingen. (AFP, Reuter, AP)