Actie 'zwarte baretten' Vilnius

MOSKOU, 27 JUNI. Eenheden van de 'zwarte baretten' (speciale Sovjet-troepen) hebben gisteren zonder voorafgaande toestemming van Moskou drie uur lang de telefooncentrale van Litouwen bezet. Bij deze actie, die volgens de autoriteiten bedoeld was om wapens op te sporen, werden alle telefoon- en telexlijnen tussen de Baltische republiek en de rest van de unie afgesneden.

Volgens het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken handelden de troepen in opdracht van de Litouwese procureur-generaal Antanas Petrauskas. Deze wordt door de Litouwese autoriteiten niet erkend omdat hij loyaal is aan Moskou. De Litouwse president Vytautas Landsbergis, gisteren in Parijs te gast bij premier Cresson, betitelde de actie van de 'zwarte baretten' als een “terroristische uitdaging aan de hele democratische wereld” en zei benieuwd te zijn naar de reactie van de Westerse wereld. Frankrijk heeft als eerste land het machtsvertoon van de zwarte barettten veroordeeld en zal de zaak vrijdag aankaarten tijdens de bijeenkomst van EG-regeringsleiders in Luxemburg.