Weer tanks in Algiers na botsingen politie en fundamentalisten

ALGIERS, 26 JUNI. In moslim-fundamentalistische wijken van Algiers zijn vannacht opnieuw tanks en troepen gestationeerd na langdurige botsingen tussen jonge activisten van het Front van Islamitische Redding (FIS) en politie.

Bij deze schermutselingen vielen gisteren vele gewonden. Bij nachtelijke schotenwisselingen in twee kustplaatsen ten westen van de Algerijnse hoofdstad vielen een dode en zeker 12 gewonden. Het leger, dat drie weken geleden in Algiers stellingen betrok nadat president Chadli Benjedid de staat van beleg had afgekondigd, had zijn tanks de afgelopen dagen geleidelijk weer teruggetrokken. Maandag reden de laatste uit de hoofdstad weg. Het geweld dat Chadli had genoopt de staat van beleg af te kondigen en algemene verkiezingen uit te stellen, brak gisterochtend echter weer uit toen de politie islamitische symbolen wilde weghalen die het FIS had opgehangen in gemeentehuizen. Het FIS won een jaar geleden bij plaatselijke verkiezingen de controle over meer dan de helft van de Algerijnse gemeenteraden. Sindsdien had het in gemeentehuizen onder zijn controle onder andere borden met de tekst 'islamitische gemeente' als 'eerste stap naar een islamitische staat' opgehangen, en portretten van Chadli en de Algerijnse vlag verwijderd. Tegelijk kwam gisteren weer onenigheid naar buiten binnen de top van het FIS toen drie bestuurders van de partij zich voor de televisie distantieerden van voorzitter Abassi Madani die zij beschreven als “gevaar voor de islam, voor moslims en de natie”. Zij vroegen om een dialoog met de nieuwe regering van premier Ghozali en deden een beroep op activisten zich van geweld te onthouden. Opmerkelijk genoeg zwegen zij over sjeik Ali Belhadj, de nummer 2 van het FIS die nog aanzienlijk feller is dan Madani. De drie vroegen de regering als gebaar van goede wil de 12.000 functionarissen weer in dienst te nemen die zijn ontslagen wegens hun deelneming aan de staking van het FIS die tot Chadli's ingrijpen leidde. Ook riepen zij op tot vrijlating van de honderden activisten die de afgelopen weken zijn gearresteerd. (Reuter, AFP)