Steigers rond de Royal Suite

AMSTERDAM, 26 JUNI. Met donderend geraas valt het puin van de kamers waar koningin Emma, Henry Kissinger en Madonna hebben geslapen door een slurf aan de buitenkant van het Amstel Hotel.

Een stofwolk waait tussen de zuilen voor de ingang en de tweehoog opgestapelde bouwketen naar de Sarphatistraat. Het hotel is omringd door stellages, stenen en hout. Uit de kamers komt het geluid van drilboren. Aan de Amstel liggen langs het hotelterras platte boten met betonijzeren sprieten. Aan weerszijden van het terras gapen enorme gaten, in de ene komt een zwembad en in de andere een kelderrestaurant. Sinds november ondergaat het 123 jaar oude Amstel Hotel voor het eerst in zijn bestaan een ingrijpende renovatie. De verbouwing duurt ruim een jaar en kost 52 miljoen gulden. De water- en elektriciteitsvoorziening moet worden verbeterd, er komt een automatische brandblusinstallatie, met stalen heipalen wordt een nieuwe fundering aangebracht. In het voorjaar van 1992 moet het hotel weer het voorname oord van weleer zijn, maar aangepast aan de eisen van de moderne hotelgast. Na de verbouwing zullen er van de 111 kamers nog 79 over zijn, alle voorzien van tv, video, fax, telefoon, antwoordapparaat en een computer-aansluiting. Rolls Royces, boten, butlers, een zwembad, een restaurant en een serre aan de Amstel staan de gasten dan ter beschikking. De Royal Suite van 240 vierkante meter (prijs per nacht: 4.000 gulden), is met ramen van kogelvrij glas een goed beveiligd bastion met uitzicht op het water. De overige kamers, met een oppervlakte van ten minste 50 vierkante meter, kosten 850 of 1.200 gulden. Tweehonderd personeelsleden zullen het verblijf zo aangenaam mogelijk moeten maken. De renovatie en de service van 2,5 medewerker per kamer moeten het Amstel Hotel tot een tophotel in Europa maken. Een aantal zalen voor feesten en partijen gaat in januari al open, in april moet het hotel weer in gebruik zijn.