SPAGHETTI AL TONNO

Dit is een typisch gerecht dat uit de standaard keukenvoorraden kan worden bereid. Een uitje en knoflook zijn er altijd wel (of bij de buren) en de rest van de ingredienten is een kwestie van zorgen dat het nu en dan in ruime hoeveelheden wordt aangeschaft.

Voor 2 personen: 60 gram tonijn onder olie (uitgelekt gewicht) 1 1-2 eetlepel olijfolie 1 lente-uitje, fijngesneden 1 grote teen knoflook, fijngesnipperd 4 ansjovisfilets (onder olie) 2 theelepels gedroogde oregano (wilde marjolein) 400 gram gepelde tomaten (uit blik) 200 gram spaghetti zout en versgemalen zwarte peper. Neem de benodigde tonijn uit het blik en laat de vis goed uitlekken (niet de olie gebruiken voor de saus, dat wordt veel te pregnant van smaak). Doe de olijfolie, het lente-uitje, de knoflook en de ansjovisfilets in een ruime pan met dikke bodem en verwarm het geheel al roerend op halfhoog vuur tot de ansjovisfilets zijn weggesmolten in de olie. Prak de pruimtomaten fijn en voeg ze toe met het sap uit het blik. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten op halfhoog vuur doorkoken tot een niet al te dunne saus is verkregen. Kook tegelijkertijd de spaghetti bijtgaar in 2 liter kokend en gezouten water. Verdeel de uitgelekte tonijn met een vork in kleine stukken en roer deze op het laatst door de saus om door te warmen. Proef de saus op zout (de ansjovis brengt zijn eigen 'vissige' zout mee) en maal er naar wens peper bij. Giet de spaghetti af door een vergiet en schud het aanhangend kookwater snel weg. Doe 1 eetlepel tonijnsaus in elk warm diep bord, leg de nog natte spaghetti er bovenop en lepel naar smaak nog 2 of 3 eetlepels van de saus over de spaghetti. Til de spaghetti aan tafel met vork en lepel enkele malen een klein eindje uit het bord omhoog zodat de saus zich met de pastaslierten kan vermengen. De bedoeling daarvan is telkens een 'onbesausde' pluk van onder naar boven te halen. Zo werkt dat elegante, geroutineerde gebaar waarmee Italianen aan tafel altijd hun pasta 'aanmaken' met de saus. De pasta kan natuurlijk ook met de saus in de pan worden vermengd, maar daarmee is ieder de mogelijkheid ontnomen zijn pasta naar smaak te 'besauzen'.

    • Florine Boucher