Propaganda

In NRC Handelsblad van 6 juni grijpt Frans Alting van Geusau de tachtigste verjaardag van burgemeester Kollek aan voor een stukje propaganda, een Nederlands volkenrechtsdeskundige eigenlijk onwaardig.

Want hij verdoezelt dat Israel Oost-Jeruzalem in 1967 gewoon militair heeft bezet en vervolgens geannexeerd en dat de internationale gemeenschap deze annexatie nimmer heeft erkend, laat staan goedgekeurd. Ronduit merkwaardig is, dat hij de Israelische aanspraak op Jeruzalem verdedigbaar acht op grond van de aanvaarding door Israel van een verdelingsplan van de VN, dat voorzag in de internationalisatie van de stad. Dat internationalisatie voor Israel thans anathema is, bewijst dat die aanvaarding slechts met de mond beleden werd. Von Geusau stelt: “Het is nog niet eerder in de geschiedenis vertoond dat staten die de islam belijden van mening zijn dat een heilige stad ook hoofdstad van hun Staat zou moeten zijn”. Dat beweren ze ook niet. Wat deze staten wel menen, is dat Oost-Jeruzalem niet in goede handen is zolang daar een Staat regeert die het zionisme belijdt en hun heilige stad tot zijn hoofdstad heeft verklaard. Ook het Vaticaan is die mening toegedaan. De oude stad van Jeruzalem is na de annexatie door Israel voorzien van een bijzonder lelijke strategische ring van exclusief joodse hoogbouw terwijl niets werd nagelaten om de Palestijnse inwoners aan te moedigen te vertrekken. Zoals in Cis-Jordanie, past Israel in Jeruzalem de politiek toe van de voldongen feiten. Het is jammer dat een hoogleraar internationaal recht een zo gevoelige internationale kwestie als die van Jeruzalem zo partijdig en onzorgvuldig benadert.

    • D.M. Schorer