Polen krijgt als eerste lening EBRD: 100 mln

LONDEN, 26 JUNI. Polen is het eerste Oosteuropese land dat een lening heeft gekregen van de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD), de nieuwe ontwikkelingsbank voor Oost-Europa onder leiding van de Fransman Jacques Attali, die in april formeel in Londen begon te functioneren.

Het gaat om een lening van vijftig miljoen dollar (100 miljoen gulden) met een looptijd van vijftien jaar. De lening wordt verstrekt aan de Wielkopolski Bank Kredytowi (WBK) in Poznan, een van de negen dochters van de de Poolse staatsbank die later dit jaar zullen worden geprivatiseerd en het hart zullen vormen van een nieuw commercieel banksysteem in Polen. De WBK zal het geld uitlenen aan bedrijven in de verwarmingssector. De Poolse regering staat garant. Het project betreft de vervanging van met kolen gestookte verwarmingsketels door ketels die gas gebruiken. Dat zal leiden tot vermindering van de milieuvervuiling en een doelmatiger energieverbruik, en ondersteunt de prijshervormingen in Polen, aldus de EBRD. De Poolse bank in Poznan, die vergeleken met andere Poolse banken, weinig dubieuze debiteuren heeft, werkt met hulp van de Wereldbank samen met de Allied Irish Bank, die de Poolse bank adviseert. De Wereldbank is co-financier van de lening van de EBRD. Een internationale groep banken, waaronder de Nederlandse ABN Amro, heeft in dat kader met de International Finance Corporation (een dochter van de Wereldbank) de International Bank in Poland (IBP) opgericht. Het is de bedoeling dat de nieuwe bank, een van de eerste internationale banken in Polen, een breed scala van bankdiensten zal verlenen, aldus ABN Amro. De nieuwe bank begint met een kapitaal van 20 miljoen dollar en zal haar werkzaamheden in het eerste kwartaal van 1992 aanvangen. De aandeelhouders zijn ABN Amro, de Banca Commerciale Italiana en het Franse Credit Lyonnais met ieder 18 procent, International Finance Corporation (Wereldbank) met 16 procent en de Poolse Bank Roszwoju Eksportu en Wielkopolski Bank Kredytowi in Poznan met beide 15 procent. Tot topman van de bank is benoemd jhr. mr. A. de Seriere, voorheen directeur voor ABN Amro Bank op de Kanaal Eilanden. (Reuter, ANP)