Onzekerheid troef op flauwe beurs, Heineken omlaag een

ROTTERDAM, 26 JUNI. Gebrek aan bedrijfsnieuws en extreem lage omzetten zorgden wederom voor een flauwe dag op de Amsterdamse beurs. Het slechte weer en terreinverlies voor Heineken op de Spaanse biermarkt drukten de koers van de brouwer.

AMSTERDAM De aandelenkoersen openden vanmorgen over een breed front lager. De dagelijkse omzet is sedert enkele dagen minder dan 400 miljoen gulden, wat extreem laag is. Na de prijshoudende stemming gisteren (CBS-stemmingsindex maar 0,2 punt lager), moest de Amsterdamse effectenbeurs vandaag meer terrein prijsgegeven. De CBS-stemmingsindex noteerde om 13.00 uur 0,7 punt lager op 93,5 punten. Heineken was een van de meest opvallende dalers. Het bierfonds ondervindt ongunstige invloed van het nieuws dat het zijn leidende positie op de Spaanse biermarkt heeft verloren ten gunste van de Britse drankengigant Guinness. Guinness vergrootte met de aquisitie van de brouwer Union zijn marktaandeel in Spanje van 21 tot 28 procent. Heineken heeft voor 50 procent de Spaanse brouwerij El Aguila in handen die in Spanje op de tweede plaats terecht is gekomen met een marktaandeel van 18 procent. De koers van Heineken kreeg naast de berichten uit Spanje ook een klap van het aanhoudend slechte weer. De consument drinkt aanmerkelijk minder bier als de zon niet schijnt. Heineken, dat gisteren sloot op 150,30 gulden, verloor vanmorgen bijna drie gulden. Het blijft tobben met het noodlijdende computerfonds HCS. Handelaren geloven dat de koers vandaag nog door de vier gulden-grens zou zakken. Een rapport van ABN Amro, waarin de huidige winst per aandeel op niet meer dan 0,15 cent per aandeel wordt geschat, drukte de koers vanmorgen met drie dubbeltjes tot precies vier gulden. Vandaag of morgen volgt de prijs van de aangekondigde emissie. Oorspronkelijk is die prijs op vier gulden gezet, maar handelaren geloven dat de prijs nu eerder naar de twee gulden zal gaan. Beleggers blijven speculeren op betere tijden bij het transportconcern Nedlloyd. Gisteren werd bekend dat drs. H.H. Meijer de nieuwe financiele man bij Nedlloyd zal worden. Nedlloyd (slot gisteren: 55,00 gulden) won vanmorgen vier dubbeltjes. Meijer is afkomstig van wagenfabrikant DAF. Handelaren merkten op dat er veel om ging in aandelen DAF vanmorgen hoewel zij tevergeefs naar een aanleiding zochten. De koers van DAF, die gisteren op 24,40 gulden sloot, zag een dubbeltje wegvallen. Vliegtuigfabrikant Fokker zag de afgelopen dagen de koers van het aandeel wat afkalven. De koers lijkt op dit moment meer afhankelijk van de uitblijvende orders dan van de dollar. Fokker is nog steeds op zoek naar een partner en blijft daardoor voor veel handelaren een interessant fonds. Nog steeds gonst het gerucht door de gangen van de beurs dat de Italiaanse autofabrikant FIAT een belang van 35 procent in Fokker heeft opgebouwd. Op de lokale markt viel vandaag kabelproducent NKF op. Het Delftse bedrijf dat in handen is van het Finse Nokia, presenteert de financiele gegevens naar Finse traditie elke vier maanden. Na drie trimesters lijkt de winstdaling tot staan gebracht. De koers van NKF (slot gisteren: 6 gulden) won vanmorgen 0,15 gulden. De Franse bank Paribas heeft zijn 36 procent belang in het Nederlandse off-shore en baggerbedrijf IHC Calland veel sneller van de hand gedaan dan aanvankelijk werd verwacht. Binnen een dag zijn alle aandelen doorgeplaatst. De verwachtingen dat de koers na plaatsing weer zou stijgen is niet uitgekomen. IHC Calland bleef vooralsnog hangen op 55,90 gulden twee dubbeltjes onder de slotkoers van gisteren.

NEW YORK De Amerikaanse aandelenkoersen herstelden zich gisteren na de koersval van dinsdag. De ongenspireerde handel liet slechts kleine winsten en verliezen zien. Aanvankelijk steeg het Dow Jones industrieel gemiddelde iets door koopjesjagers die de verliezen van de voorgaande dagen een halt wilden toeroepen. Uiteindelijk sloot de Dow Jones 2,91 punten lager op 2.910,11 punten.

LONDEN De effectenbeurs in Londen kon bij gebrek aan invloeden vanuit New York en Tokio en zonder inspiratie vanuit eigen land nauwelijks richting vinden vanmorgen. De ogenschijnlijke halt in de opmars van de dollar heeft iets van angst bij handelaren weggenomen voor hogere Europese rentetarieven. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 2,9 punten hoger sloot op 2.461,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 17,7 punten lager.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt openden vanmorgen hoger door sterke vraag naar Daimler-Benz. Het positieve effect hield echter niet lang stand. De koersen daalden in de loop van de morgen over een breed front. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,09 punten lager sloot op 1.691,47 punten, noteerde omstreeks het middaguur 22,4 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen sloten vanmorgen lager. Nadat de handel 's morgens nog omhoog werd geduwd, viel de beurs later op de dag stil bij gebrek aan economisch nieuws. Een daling van de futures-prijzen en naweeen van de bankschandalen eerder deze week zorgden voor een lager slot. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 141,04 punten lager op 23.766,38 punten.