Libie voert beloofde hervormingen niet uit

LONDEN, 26 JUNI. Libie houdt 476 politieke gevangenen vast, ondanks beloften van de Libische leider Moammar Gaddafi de toestand op het gebied van de mensenrechten in het algemeen te verbeteren. In feite zijn de mensenrechten in Libie verslechterd sinds 1988, toen 400 politieke gevangenen de vrijheid kregen en hervormingen werden aangekondigd. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag gemeld.

Veel gevangenen worden naar men aanneemt alleen vastgehouden op grond van hun godsdienstige activiteit of op de verdenking tegenstanders te zijn van het bewind. Vierhonderd van hen zijn gearresteerd tussen januari 1989 en april 1990, en worden nog steeds zonder vorm van proces vastgehouden. Hun verwanten zijn niet eens op de hoogte van hun verblijfplaats. Dertig gevangenen werden al tussen 1970 en 1986 opgepakt. Van hen zijn er 23 nooit berecht en zit er een nog gevangen hoewel hij in 1985 werd berecht en vrijgesproken. Gaddafi erkende in maaart 1988 dat mensen ten onrechte waren gevangen gezet of zelfs terechtgesteld. Hij slechtte toen een gevangenispoort, liet 400 gevangenen in vrijheid stellen en riep op tot wettelijke hervormingen om machtsmisbruik te voorkomen. Maar volgens Amnesty gaan deze hervormingen niet ver genoeg, en zijn ze in veel gevallen niet ten uitvoer gelegd. (Reuter, AP)