Consumenten zijn tegen betaaltarief

ROTTERDAM, 26 JUNI. Het Gebruikersplatform Betalingsverkeer, dat grote incasseerders van betalingen als ziekenfondsen, nuts- en postorderbedrijven bundelt, doet niet mee aan een campagne om effecient betalingsverkeer te bevorderen. Het platform protesteert hiermee tegen de Postbank, die niet bereid is eerder aangekondigde tarieven voor betalingen geheel te schrappen.

Vorige maand bereikten het platform en organisaties van consumenten en bedrijfsleven met de Nederlandse Vereniging van Banken een akkoord over gezamenlijke initiatieven het betalingsverkeer goedkoper te maken. De banken zeggen grote verliezen te lijden op het betalingsverkeer en willen dit kostendekkend maken. Via gezamenlijke actie en voorlichting, zo is in het convenant overeengekomen, zouden gebruikers van het betalingsverkeer tot de goedkoopste betaalmiddelen moeten worden aangezet. Invoering van tarieven zou dan een volgende stap zijn om incasseerders en consumenten van bijvoorbeeld handgeschreven overschrijvingen naar de doelmatiger en goedkopere automatische incasso te drijven. Het convenant werd na jarenlange discussie bereikt. De Postbank zette het overleg eerder dit jaar onder druk door de aankondiging zakelijke klanten tarieven voor bijgeschreven acceptgiro's (45 cent) en automatische incasso's (15 cent) te berekenen. De ingangsdatum werd, hangende het overleg, opgeschoven. Vorige week kondigde de bank aan het tarief voor acceptgiro's op 1 juli te laten ingaan en dat voor incasso's op 1 januari volgend jaar. Volgens het Gebruikersplatform Betalingsverkeer tarifeert de Postbank de twee meest doelmatige vormen van betalen. Het acht dat strijdig met het convenant. Konsumenten Kontakt stelde vrijdag al dat door de actie van de Postbank “de basis onder het convenant wegvalt”. De consumentenorganisatie acht de Postbank trendsettend voor tal van tarieven die de banken de komende tijd nog in rekening willen brengen. Ze verwacht dat ABN-Amro deze zomer met tarieven komt die particulieren tientjes meer zullen kosten. De Rabobank voerde vorig jaar al tarieven in voor aan ondernemers verleende betaaldiensten.