Britten weer boos om stijging topsalarissen

LONDEN, 26 JUNI. De verontwaardiging in Groot-Brittannie over buitensporige salarisverhogingen voor topmanagers van geprivatiseerde bedrijven is gisteren weer opgelaaid. Opnieuw bleken directeuren verhogingen van vijftig procent of meer te krijgen. Werknemers wordt voortdurend de noodzaak van loonmatiging voorgehouden.

Het drie maanden geleden geprivatiseerde elektriciteitsbedrijf National Power liet weten dat het salaris van topman John Baker met 59 procent omhoog gaat naar 135.000 pond (445.000 gulden) per jaar. Het personeel is bij de lopende cao-onderhandelingen 8,9 procent aangeboden bij een inflatie van ongeveer zes procent. Het waterleidingbedrijf Southern Water, geprivatiseerd in december 1989, maakte gisteren bekend dat president-directeur Bill Courtney de helft meer gaat verdienen en daarmee uitkomt op 120.000 pond (395.000 gulden). Woordvoerder Frank Dobson van de Labour-oppositie noemde de salarisverhogingen gisteren “schandalig” en “een nieuw produkt van de rampzalige combinatie van hebzucht en opportunisme”. Premier Major verklaarde in het parlement onder druk van Labour de verhogingen onjuist te vinden. Maar hij voegde eraan toe dat de regering niet van plan is zich te bemoeien met het beleid van de twee bedrijven. Topman Baker van National Power zei gisteren dat zijn nieuwe inkomen nog laag is in vergelijking met dat van bestuurders van bedrijven met dezelfde omvang. “Dit is een concurrerend bedrijf in een concurrende markt”, aldus Baker. Bill Courtney van Southern Water verontschuldigde zich met de opmerking dat zijn salaris is vastgesteld door een onafhankelijke commissie en verband houdt met overgang van het waterleidingbedrijf naar de particuliere sector. Vorige week werd bekend dat het salaris van de topman van het gasbedrijf British Gas, Robert Evans, met 66 procent omhoog gaat naar 370.000 pond (ruim 1,2 miljoen gulden). De hoogste baas van British Telecommunications, Ian Vallance, zag zijn salaris eerder deze maand met 43 procent stijgen tot 536.000 pond (bijna 1,8 miljoen gulden). De opschudding daarover bracht hem ertoe een bonus van 150.000 pond te schenken aan liefdadige instellingen. (Reuter)