Bank beschuldigd van uitsluiting werknemers

ROTTERDAM, 26 JUNI. De NMB-Postbank is er als grootste kredietveschaffer aan het Amerikaanse bedrijf Ravenswood Aluminimum Corperation in West-Virginia rechtstreeks verantwoordelijk voor dat 1700 werknemers van dit bedrijf sinds vorig jaar november niet aan het werk kunnen. Dat beweren Amerikaanse vakbondsvertegenwoordigers die morgen een bezoek brengen aan de vakcentrale FNV. Zij zoeken steun voor de uitgesloten werknemers, die na een arbeidsconflict werden vervangen door anderen.

Eerder deze week brachten de Amerikanen een bezoek aan Zwitserland waar ze voor de deuren van het kantoor van Marc Rich een persconferentie gaven. Rich, die wegens belastingfraude in de Verenigde Staten nog een gevangenisstraf van 150 jaar moet uitzitten, zou volgens de vakbonden de man zijn die bij Ravenswood aan de touwtjes trekt. De Amerikaanse justitie zette een prijs van een miljoen gulden op het hoofd van Marc Rich die naar Zwitserland uitweek omdat dit land geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten heeft. Door handige manipulaties en door het gebruik van stromannen zou Rich in de Verenigde Staten nog steeds zaken doen. De tot Amerikaan genaturaliseerde Belg Marc Rich (55) bouwde zijn miljardenimperium onder meer op door, evenals de Nederlander John Deuss, olie te leveren aan Zuid-Afrika tijdens het internationale olie-embargo. Voorts zou hij tijdens de gijzeling van Amerikaanse diplomaten in Iran dwars door een Amerikaans embargo heen zaken hebben gedaan met ayatolla Khomeini. Toen het op belasting betalen aankwam, nam hij de wijk naar Zwitserland en stortte hij zich in de aluminimum. Een woordvoerder van de NMB-Postbank zegt dat de Amerikaanse vakbondsdelegatie morgen ook door de NMB-Postbank worden ontvangen voor een gesprek. “Als mensen met ons willen praten, dan zijn ze altijd welkom. Maar in de zaak van het arbeidsgeschil bij Ravenswood zijn ze bij ons aan het verkeerde adres en dat zullen wij hen ook zeggen”, aldus de woordvoerder. Hij ontkent niet dat de bank een van de kredietverschaffers is van de aluminimumfabriek. “Wij hebben hele duidelijke opvattingen over arbeidsvoorwaardenbeleid. Iedereen weet wat dat betreft waar wij staan. Maar in de zaak-Ravenswood is dat niet relevant. Wij zullen de opmerkingen zonder commentaar doorgeven aan onze Amerikaanse clienten. Daarbij moet worden aangetekend dat de naam Mark Rich ons in verband met Ravenswood volstrekt onbekend is”, aldus de woordvoerder.