Asscher wil AIDS-test verkrachter verplichten

AMSTERDAM, 26 JUNI. De president van de rechtbank in Amsterdam, mr. B. Asscher wil een 19-jarige verdachte, bekend als de 'Rembrandtpark-verkrachter', verplichten tot een AIDS-test.

Om de slachtoffers “niet in spanning de uitspraak te laten afwachten”, liet de rechtbankpresident gisteren tijdens een kort geding al weten dat hij in zijn vonnis op 11 juli de vordering van drie slachtoffers om de man een AIDS-test te laten ondergaan zal toewijzen. De verdachte, die heeft bekend in twee jaar tijd vijftig verkrachtingen en aanrandingen in Amsterdam-west te hebben gepleegd, weigert de test te ondergaan. De jongeman bedreigde zijn slachtoffers met een slagersmes. Een van zijn slachtoffers heeft zich na de verkrachting laten testen op besmetting met het AIDS-virus. Deze test kan echter door de lange incubatietijd van de ziekte pas uitsluitsel geven wanneer hij na een half jaar wordt herhaald. Het slachtoffer zegt daartoe niet meer in staat te zijn. De Amsterdamse advocaat mr. G. van Driem, die de slachtoffers bijstaat, eiste daarom dat nu de aanrander verplicht wordt de test te ondergaan. Uitslag van de test zou zijn slachtoffers meer duidelijkheid geven over de kans die zij lopen besmet te zijn geraakt. Maar de verdachte, die in het Utrechtse Pieter Baancentrum ter observatie is opgenomen, zegt niet te willen weten of hij HIV-positief is. Volgens een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor geneeskunde is er in het strafrecht geen wettelijke basis voor het doen ondergaan van een test waarbij betrokkene zich kan beroepen op een 'inbreuk op de onschendbaarheid van het menselijke lichaam'. Zij acht de zaak juridisch 'niet onomstreden'.