Walesa en Havel willen ook naar G-7

BOEDAPEST, 25 JUNI. Niet alleen Michail Gorbatsjov, ook de leiders van drie kleine Oosteuropese landen willen naar de G-7, de jaarlijkse economische wereldtop van de zeven belangrijksteindustrielanden, die dit jaar half juli in Londen wordt gehouden.

Premier Joszef Antall van Hongarije heeft zich bereid verklaard om gezamenlijk met de presidenten Lech Walesa van Polen en Vaclav Havel van Tsjechoslowakije naar G-7 te gaan om westerse hulp aan Oost-Europa te bespreken. Dat heeft het Hongaarse persbureau MTI gisteren bekendgemaakt.

Antall liet verder weten dat de drie landen zowel samen als afzonderlijk bezig zijn verklaringen op te stellen waarin zij hun visie op westerse hulp aan de regio duidelijk maken. De verklaringen zouden als onderwerp van gesprek kunnen dienen tijdens de bijeenkomst van de G-7. Volgens de Hongaarse minister-president heeft hij al van de Duitse bondskanselier Kohl de verzekering gekregen dat hulp aan Oost-Europa tijdens de economische wereldtop aan de orde komt.

Hongarije vreest dat een deel van de westerse hulp aan de Sovjet-Unie waarover de G-7 zal spreken, de Oosteuropee landen zal beroven van een deel van hun oorspronkelijke afzetmarkt, omdat vooral westerse bedrijven kunnen profiteren van eventueel gemaakte handelsafspraken met de Sovjet-Unie.

Tot de G-7 behoren de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannie, Frankrijk, Italie en Canada. President Gorbatsjov van de Sovjet-Unie is door gastheer Groot-Brittannie uitgenodigd direct na afloop van de wereldtop zijn nieuwe economische plannen toe te lichten. (Reuter, AP, FP)