Volume van export gaat sterk omhoog

DEN HAAG, 25 JUNI. Het volume van de goederenexport is in het eerste kwartaal met 5,9 procent gestegen. De stijging, die vooral tot stand kwam door export naar Duitsland, was de grootste in de afgelopen twee jaar. Het batig saldo op de lopende rekening van de betalingsbalans (goederen- en dienstenverkeer) bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 5,8 miljard gulden. In het voorafgaande kwartaal was het 5,8 miljard.

Het saldo op de lopende rekening is het resultaat van een overschot in het goederenverkeer van 6,2 miljard gulden (601 miljoen energieverkeer en 5,6 miljard overig goederenverkeer) en van een tekort van 383 miljoen gulden in het onzichtbare verkeer (plus 585 miljoen dienstenverkeer, plus 164 miljoen primaire inkomens en min 1132 miljoen inkomensoverdrachten). Het importvolume steeg in het eerste kwartaal fors met 5,1 procent.

Het ministerie van financien meldt in zijn kwartaalrapportage over de betalingsbalans dat de kapitaalrekening voor het derde achtereenvolgende kwartaal een tekort kende van 5,2 miljard gulden.

Dat lag voornamelijk aan een tekot van 4,3 miljard gulden in de directe investeringen. Het effectenverkeer gaf een overschot te zien van 1,8 miljard gulden. In het voorafgaande kwartaal beliep het tekort 4,9 miljard.

Buitenlandse beleggers toonden veel belangstelling voor overheidsobligaties. Aankopen vanuit Zwitserland (1,8 miljard gulden) en Groot-Brittannie (1,1 miljard gulden) bewogen zich op een hoog niveau. (ANP)