VN-operatie in Soedan voor vluchtelingen uit Ethiopie

NAIROBI, 25 JUNI. De Verenigde Naties zijn vanmiddag begonnen met het afwerpen vanuit de lucht van voedsel in Zuid-Soedan. Volgens een woordvoerder van de VN in Nairobi zou tijdens de eerste vlucht negen ton sorghum (gierst) worden afgeworpen voor 120.000 ontheemden bij het stadje Nasir.

Ruim 300.000 Zuidsoedanezen ontvluchtten drie jaar geleden de burgeroorlog in Soedan en weken uit naar Zuidwest-Ethiopie. Vandaar moesten ze onlangs opnieuw vluchten wegens de gevechten in Ethiopie.

Bij hun terugkeer in Soedan werden ze gebombardeerd door de Soedanese luchtmacht. Een deel van de oorspronkelijke 300.000 vluchtelingen zijn nog zoek, ze trekken vermoedelijk rond in het woeste grensgebied van Ethiopie en Soedan. Naast de 120.000 geregistreerd teruggekeerde vluchtelingen in het grensstadje Nasir bevinden zich nog eens tienduizenden bij Pachala.

Door hevige regenval in deze periode van het jaar is vrijwel geheel Zuid-Soedan onbereikbaar over het uiterst rudimentaire wegennet. De VN overwegen om behalve per vliegtuig ook per boot voedselhulp te verspreiden. De Soedanese regering gaf onlangs - na dat maanden te hebben geweigerd - toestemming voor een VN-voedselhulpoperatie in het zuiden. De guerrillabeweging het Soedanese Volksbvrijdingsleger (SPLA) - die de gebieden beheerst waar de vluchtelingen zich ophouden - verleent eveneens medewerking. De luchtbrug heeft plaats vanuit het Noordkeniase plaatsje Lokichokio.

De Zuidsoedanese bisschop Peride Taban bezocht eind vorige week de vluchtelingen bij Nasir. Hij sprak over een tragedie: geen enkele hulp bereikte de vluchtelingen in het afgelegen gebied. Hij zei geen SPLA-eenheden te hebben waargenomen die de bombardementen van de luchtmacht zouden hebben kunnen rechtvaardigen. (E)Elders in de Hoorn van Afrika overwegen hulpverleners eveneens voedsel te gaan afwerpen vanuit de lucht, zoals in de zuidelijke Ogaden in het oosten van Ethiopie. In dit ontoegankelijke gebied houden zich Somalische vluchtelingen op.