Van der Stoel rapporteur VN in Irak

DEN HAAG, 25 JUNI. Minister van Staat en oud-minister van buitenlandse zaken mr. M. van der Stoel wordt VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Irak. In opdracht van de VN-Commissie voor de Mensenrechten in Geneve zal hij een diepgaande studie doen naar de schending van de mensenrechten in Irak, waarbij hij gebruik mag maken van alle beschikbare gouvernementele en niet-gouvernementele informatiekanalen.

Van der Stoel (67) is voor deze functie voorgedragen door de Nederlandse regering. De oud-politicus is zijn politieke loopbaan in 1958 begonnen als internationaal secretaris van de PvdA, waarna hij achtereenvolgens lid werd van de Eerste en de Tweede Kamer, staatssecretaris van buitenlandse zaken en vervolgens twee keer afwisselend minister en Tweede-Kamerlid. Van 1983 tot 1986 was hij ambassadeur bij de Verenigde Naties, in de periode dat Nederland lid was van de Veiligheidsraad. Sinds 1986 zit Van der Stoel in de Raad van State, onlangs werd hij tot Minister van Staat benoemd.

Als rapporteur voor de VN moet hij dit najaar tijdens de Algemene Vergadering een tussenrapport uitbrengen en volgend voorjaar zijn eindrapport.