Vaker naar toneel na kaartjes-actie in Leeuwarden

LEEUWARDEN, 25 JUNI. Drie kwart van de mensen die de afgelopen maanden een vrijkaartje kreeg voor een voorstelling in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden, vindt theatervoorstellingen te duur. Zestig procent van hen wil in de toekomst desondanks vaker naahet toneel. Dit blijkt uit een evaluatie-onderzoek van de actie 'Gratis, maar niet voor niets' die een half jaar geleden op initiatief van de PvdA-fractie in de Leeuwarder raad en de Harmonie, van start ging. Deze actie van de PvdA veroorzaakte landelijk enige opschudding.

In totaal werden vijfhonderd gratis kaartjes verspreid onder 250 willekeurige huishoudens in Friese hoofdstad. Doel van de vrijkaartjes was om de interesse van de bevolking voor het theateraanbod te vergroten. Van de ontvangers is 45 procent daadwerkelijk naar de voorstelling gegaan; meer dan de helft van hen beoordeelde de voorstelling met het cijfer acht of hoger. Tien procent vond theater 'moeilijk'.

Harmonie-directeur G. Tonen: “We wilden mensen over de drempel helpen en dat is gelukt.”