Topman Pirelli de laan uit, harde lijn verlaten

ROME, 25 JUNI. In een besluit dat wordt gezien als e poging de gesprekken over samenwerking met de Westduitse bandenfabrikant Continental te vergemakkelijken, heeft Leopoldo Pirelli de top van zijn bedrijf gewijzigd.

Gianbattista De Giorgi, de drijvende kracht achter de overnamepoging van het Italiaanse Pirelli, is afgezet als managing director van de operatieve holding Pirelli Spa. Zijn bevoegdheden worden gedeeld door twee nieuwe managing directors die beiden al tientallen jaren bij Pirelli zijn: Piero rra en Marco Tronchetti Provera. Filiberto Pittini, die van 1974-79 managing director van Pirelli was en later vice-president zonder uitvoerende bevoegdheden werd, krijgt nu weer uitvoerende bevoegdheden. Dit betekent dat Pirelli wordt geleid door een driemanschap.

In de Italiaanse pers is de bestuurswijziging binnen het bedrijf, die afgelopen vrijdag werden bekendgemaakt, in verband gebracht met de gesprekken tussen Pirelli en Continental, en wordt een parallel getrokken met het vertrek van Continental-topman Horst Urban, vorige maand.

Zowel Urban als De Giorgi was voorstander van een harde lijn. Urban wilde niets weten van Pirelli, terwijl De Giorgi er voorstander was om te proberen Continental desnoods tegen zijn zin over te nemen. Deze geforceerde overnamepoging heeft veel Italiaanse waarnemers verbaasd, omdat Pirelli niet eerder op zo'n openlijk vijandelijke manier heeft geopereerd. De Giorgi, die ongeveer veertig jaar bij Pirelli zit, heefde afgelopen maanden veel krediet verspeeld.

Italiaanse kranten speculeren erop dat de bestuurswijziging het mogelijk maakt om een akkoord te bereiken tussen Pirelli en Continental nog voor de aandeelhoudersvergadering van Continental, die voor 10 juli op het programma staat.

In een kort communique heeft Leopoldo Pirelli gesuggereerd dat de meningsverschillen die aanleiding waren voor de bestuurswijziging, niet allen de affaire-Coninental betreffen, maar ook andere onderdelen van de strategie van de Pirelli-groep.

De bestuurswijziging heeft ook gevolgen voor de in Nederland gevestigde Pirelli Tyre Holding, waarin de bandenactiviteiten van de groep zijn ondergebracht. Sierra en Lodovico Grandi, die is vervangen als algemeen directeur van de sectie banden, zullen toetreden tot de raad van toezicht van Pirelli Tyre. Grandi's opvolger, Luciano Mattioli, wordt voorzitter van de raad van bestuur van de holding.

    • Marc Leijendekker